Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Orgány mŕtvej Nemky zachránili dva životy v Izraeli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

TEL AVIV - Nemka Antonia Bognerová z Mníchova bola v máji ťažko zranená pri autobusovej nehode v Izraeli. Keď sa ju lekárom nepodarilo zachrániť, súhlasili jej príbuzní s darovaním orgánov. Jej pľúca dostala mladá izraelská Palestínčanka, jej pečeň izraelský otec dvoch detí.

Bognerovej prípad využili izraelskí lekári v kampani na podporu darcovstva orgánov pre transplantácie, ktoré v krajine naráža na odpor ultraortodoxných rabínov. Za "znamenie nádeje pre mier medzi národmi" prípad na dnešnej tlačovej konferencii označil Amon Afak, zástupca riaditeľa izraelskej kliniky Tel Hašomer. Prítomný bol brat darkyne Eberhard Bogner, ktorý povedal, že rodina svoje rozhodnutie nikdy neľutovala.

Vďaka tomu, že na rozdiel od Nemecka nie je v Izraeli zakázané poskytovať informácie o príjemcovi orgánu rodinným príslušníkom darcu sa Bogner v Tel Avive stretol aj s Palestínčankou, ktorej pľúca jeho zosnulej sestry zachránili život.  Hasnin Hagaová (28), ktorá mala od detstva pľúcne problémy, mu s pohnutím poďakovala za "darovanie normálneho života".

"Darovať život je prejav najväčšej ľudskosti. Je to vyjadrenie nádeje na priateľstvo a ochotu pomôcť medzi všetkými ľuďmi tohto sveta," povedal Afak. Na darovanie niektorého orgánu čaká podľa neho v súčasnosti len v Izraeli okolo 1000 pacientov.

Diskusia a spory okolo transplantácií oživila v Izraeli v januári smrť izraelskej futbalovej legendy Aviho Cohena. Bývalý kapitán izraelskej futbalovej reprezentácie a vôbec prvý izraelský hráč v anglickej lige utrpel ťažké zranenie hlavy pri dopravnej nehode, po niekoľkých dňoch v kóme u neho lekári diagnostikovali mozgovú smrť a vyhlásili ho za mŕtveho.

Hoci mal pri sebe kartičku darcu, členovia jeho rodiny na nátlak ultraortodoxných rabínov nakoniec odmietli dať lekárom súhlas na odobratie jeho orgánov. Ultraortodoxní rabíni v Izraeli tvrdia, že človek stále žije, kým bije jeho srdce, a že ukončenie mozgových funkcií nestačí na konštatovanie smrti. Čakanie na srdcovú zástavu však vylučuje akúkoľvek možnosť odobrať orgány na transplantáciu.

V Izraeli súhlasí s posmrtným odberom svojich orgánov na transplantáciu iba desať percent ľudí, čo nie je ani polovica oproti západným štátom. Okolo stovky Izraelčanov podľa agentúry AFP ročne zomrie preto, že sa pre ne nepodarí získať vhodného darcu.

V snahe prekonať tento problém bol v Izraeli nedávno prijatý zákon definujúci smrť ako zastavenie aktivity mozgu. Podporu novým ustanoveniam ale vyjadrili len umiernenejší rabíni, zatiaľ čo vplyvní ultraortodoxní rabíni si zachovali svoje veto. V dôsledku toho zostáva počet dobrovoľných darcov orgánov a tkanív v krajine stále nízky a rodiny zosnulého naďalej v mnohých prípadoch neplnia jeho vôlu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu