Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poliaci zverejnili správu o tragédii Tu-154, minister odstúpil

Miesto tragédie pri Smolensku Zobraziť galériu (2)
Miesto tragédie pri Smolensku (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľský minister obrany Bogdan Klich dnes odstúpil potom, čo zverejnili správu o príčinách minuloročnej leteckej havárie pri západoruskom Smolensku. Pri tragédii zahynul prezident Lech Kaczyński a stovka významných predstaviteľov poľskej spoločnosti.

Rezignáciu oznámil premiér Donald Tusk. Demisiu ministra okrem iného požadovala konzervatívna opozícia, ktorú vedie brat zosnulého prezidenta Jaroslaw Kaczyński.

"Minister obrany Bogdan Klich mi včera odovzdal svoju rezignáciu a ja som ju dnes prijal," povedal premiér Tusk novinárom.

V správe o tragédii poľského vládneho lietadla, ktorú dnes vo Varšave zverejnila poľská komisia vedená ministrom vnútra Jerzym Millerom, sa uvádza, že príčin nehody bolo niekoľko a pochybenia boli ako na ruskej, tak aj na poľskej strane.

Pokiaľ ide o poľskú stranu, správa sa zmieňuje najmä o nedostatočnej príprave na let, ktorá sa odohrala v zhone a nespĺňala všetky bezpečnostné požiadavky. Posádka Tu-154 navyše kvôli nedostatočnému školeniu a tréningu ignorovala systém TAWS, ktorý varuje, že sa stroj blíži k zemi.

Poľská správa sa oproti predchádzajúcej ruskej, predložená ruským medzištátnym leteckým výborom (MAK), líšia predovšetkým v dvoch bodoch. Rusi uviedli, že za nehodu môže výhradne chyba poľskej posádky a že piloti pracovali pod tlakom. Poliaci chyby na svojej strane pripustili, zistili ale aj ruské nedostatky.

Pri smolenskej havárii vlani v apríli zahynuli spolu s prezidentom Kaczyńskim aj jeho manželka a ďalších 94 ľudí. Delegácia cestovala do Smolenska, aby si v neďalekej Katyni uctila pamiatku tisícov Poliakov, ktorých tam v roku 1940 povraždila tajná sovietska polícia NKVD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu