Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

James Murdoch o odposluchoch vedel, tvrdia bývalí zamestnanci

James Murdoch Zobraziť galériu (2)
James Murdoch

LONDÝN - James Murdoch "sa pomýlil" vo svojej výpovedi v britskom parlamente, keď tvrdil, že pred tromi rokmi nevedel o rozsahu odposluchov v bulvárnom nedeľníku News of the World (NoW). Tvrdia to bývalí vysokí predstavitelia jeho spoločnosti News International, ktorá vydáva britské denníky jeho otca Ruperta Murdocha. Britský premiér David Cameron už avizoval, že James Murdoch bude musieť túto vec vysvetliť parlamentu.

James Murdoch riadi európske a ázijské operácie mediálneho impéria a doteraz ho považovali za dediča, ktorý prevezme vedenie otcových firiem. Škandál okolo odposluchov v NoW viedol k uzavretiu nedeľníka a otriasol politickou aj mediálnou scénou v Británii. .

V utorok v parlamente James Murdoch uviedol, že v roku 2008 nevedel o e-maile poukazujúcom na to, že odpočúvania boli v Now širšou praxou a neobmedzovali sa na jediného reportéra Clivea Goodmana, ktorého v roku 2007 odsúdili do väzenia.

James Murdoch to povedal v súvislosti s odškodným vo výške viac ako 600 tisíc libier pre šéfa asociácie profesionálnych futbalistov Gordona Taylora kvôli odpočúvaniu jeho telefónu. Murdoch mladší povedal, že vtedy nevedel, že odpočúvania boli v redakcii rozšírené, preto s vyplatením odškodného Taylorovi v roku 2008 súhlasil. Tiež poprel, že by vtedy vedel o e-maile, ktorý ukazoval na to, že sa na odposluchoch podieľal aj šéf reportérov Now Neville Thurlbeck.

Posledný šéfredaktor Now Colin Myler a Tom Cron, ktorý bol ešte pred dvoma týždňami šéfom právneho oddelenia News International, naopak tvrdia a zdôrazňujú, že Jamesa Murdocha o e-maile informovali.

"Chceli by sme poukázať na to, že James Murdoch sa vo svojom vysvetľovaní toho, čo mu bolo povedané pri riešení prípadu Gordona Taylora, mýli. V skutočnosti sme ho o tom e-maile informovali," uviedli Myler s Cronom vo štvrtok večer v spoločnom vyhlásení .

Murdoch mladší oznámil, že si za svojím svedectvom v mediálnom výbore parlamentu stojí. Premiér Cameron k novým výpovediam povedal: "Je jasné, že sú otázky, ktoré James Murdoch bude musieť zodpovedať v parlamente a som si istý, že tak urobí."

Labouristický poslanec Tom Watson požiadal políciu, aby celú záležitosť vyšetrila. Polícia údajne jeho žiadosť zvažuje.

Denník The Independent napísal, že stret je prejavom vnútorných bojov v News International, keď sa proti Jamesovi Murdoch obracajú bývalí spojenci. Myler bol šéfredaktorom Now do jeho prekvapujúceho rozpustenia pred dvoma týždňami, zatiaľ čo Cron musel odísť z News International krátko potom.

Vo štvrtok aj ďalšie Murdochov bulvár The Sun prepustil v súvislosti s odpočúvanie jedného zo zástupcov šéfredaktora Matta Nixsona, ktorý pred tým pôsobil práve v Now.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu