Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

V USA zabíjajú extrémne horúčavy, najmenej 22 mŕtvych

Horúčavy postihujú okolo 140 miliónov ľudí
Horúčavy postihujú okolo 140 miliónov ľudí (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Spojené štáty v týchto dňoch sužuje vlna horúčav. Postihuje okolo 140 miliónov ľudí, teda zhruba polovicu obyvateľov krajiny. Doteraz si vyžiadala najmenej 22 životov. Teploty podľa Národnej meteorologickej služby stúpajú až ku 43 stupňom Celzia v tieni. Teraz sa horúčavy presúvajú k východnému pobrežiu, kde budú komplikovať život napríklad vo Washingtone či v takmer devätnásťmiliónovej newyorskej metropolitnej oblasti.

Meteorológovia v New Yorku či severovýchodnej časti susedného štátu New Jersey na piatok varovali pred "nadmernými teplotami". Podľa denníka The New York Times také varovanie vydávajú len v prípadoch, keď kombinácia vysokej vlhkosti a teplôt vyvoláva dojem, ako keby vonku bolo približne 40,5 stupňa.
    

Vo Washingtone a Baltimore by potom v piatok malo byť zhruba o stupeň menej. Neznesiteľné teplo by malo byť aj v štátoch Massachusetts, Severná Karolína a Virginia. Nepoľavuje ale ani v centrálnej časti krajiny. V Chicagu by tak teploty mali dosahovať až k 35 stupňom Celzia, podobne sú na tom aj Cincinnati či St. Louis.
    

Už v utorok teploty hneď v 17 štátoch dosiahli 100 stupňov Fahrenheita, teda 37,77 stupňa Celzia. Horúčavy uprostred krajiny zasahovali rozsiahle územie od Texasu na juhu po Montanu a Severnú a Južnú Dakotu na severe.
    

Abnormálne teploty podľa meteorológov môžu vydržať ešte dva týždne. Na vine je vraj "kupola" vysokého tlaku v atmosfére. "Je to výnimočne silná brázda vysokého tlaku, ktorý má skutočne nezvyčajný rozsah a trvanie," povedal stanici BBC meteorológ Eli Jacks, ktorý pracuje pre Národnú meteorologickú službu.
    

V mestách sa navyše kvôli asfaltu a betónu teplo ešte umocňuje. "Nie je sa kam ukryť," podotkol Jacks. Dodal, že horúčavy sú v Spojených štátoch hlavnou príčinou smrtí súvisiacich s počasím.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu