Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žene omylom amputovali prsník, rakovinu nikdy nemala!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŠTOKHOLM - Keď si tridsaťštyriročná Louise zo švédskeho mesta Gävle minulý rok nahmatala v prsníku hrčku, neváhala a okamžite sa išla dať vyšetriť.

V nemocnici jej povedali, že nález bol pozitivny a v tkanive sú rakovinové bunky. Ďalšie testy to len potvrdili, mladá žena preto nemala na výber a musela podstúpiť mastektómiu.

"Moja mama zomrela na rakovinu, keď som bola malá. Nemala som inú možnosť ako dať si prsník odstrániť. Mám deti a nechcem, aby prišli o matku tak, ako sa to stalo mne," povedala Louise pre švédsky denník Aftonbladet.

V decembri podstúpila chirurgický zákrok, počas ktorého jej okrem ľavého prsníka odstránili aj sedem lymfatických uzlín pod pažou. Pooperačné vyšetrenie však odhalilo šokujúcu pravdu; Louise nikdy rakovinu nemala a prsník jej odstránili zbytočne.

Podľa nemočničných zdrojov došli viacerí patológovia ešte pred operáciou na základe vzoriek odobratého tkaniva k odlišným záverom a keď požadovali vykonať ďalšie testy, bolo už neskoro. Louise teraz čaká, kým bude môcť podstúpiť rekonštrukčný zákrok, počas ktorého jej vymodelujú nový prsník. Vecou sa bude zaoberať Národná rada pre zdravie a sociálnu starostlivosť.

Podobný prípad sa v spomínanom zariadení nestal po prvý raz; približne pred rokom tam kvôli chybnej diagnóze amputovali prsník istej 47-ročnej žene.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu