Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Novinára, ktorý prvý informoval o škandále, našli mŕtveho

Sean Hoare Zobraziť galériu (2)
Sean Hoare

LONDÝN - Bývalého reportéra britského týždenníka News of the World Seana Hoara, ktorý ako prvý menovaný novinár informoval o rozsiahlom prenikaní nedeľného magazínu do telefónov rôznych ľudí, našli dnes mŕtveho.

Britská polícia informovala, že Hoarova smrť v jeho dome v Anglicku je považovaná za nevysvetlenú, ale nie za podozrivú. Telo muža našli dopoludnia v meste Watford, približne 30 kilometrov severovýchodne od Londýna.

Hovorca polície uviedol: "O 10.40 h (miestneho času) privolali políciu na ulicu Langley kvôli obavám o zdravie muža, ktorý žije v dome na spomínanej ulici. Pri príchode polície a sanitky bolo nájdené telo muža. Krátko nato ho na mieste vyhlásili za mŕtveho. Vyšetrovanie smrti pokračuje."

Americký denník New York Times citoval už skôr reportéra šoubiznisu Hoara, podľa ktorého prenikanie nedeľného týždenníka News of the World do mobilov sa za vedenia vtedajšieho šéfredaktora Andyho Coulsona používalo bežne a dokonca k tomu novinárov nabádali. Hackerské útoky boli podľa Hoara oveľa rozšírenejšou praktikou, než noviny priznali, keď polícia prvýkrát začala vyšetrovať obvinenia z nabúravania sa do odkazových schránok.

Hoare minulý týždeň pre New York Times takisto povedal, že novinári nedeľných novín News of the World používali policajné technológie na lokalizovanie telefonujúcich ľudí, vďaka signálom mobilov. Hoare tiež uviedol, že polícia za to dostávala peniaze.

Hoare povedal aj pre britskú spravodajskú stanicu BBC, že prenikanie do odkazových schránok mobilov bolo v News of the World zažitou metódou a jeho samotného Coulson osobne žiadal, aby sa nabúraval do telefónov. To však Coulson popiera. Sean Hoare pre BBC vyhlásil, že Coulsonove vyjadrenie, že nevedel o tejto metóde, je "klamstvo, je to jednoducho klamstvo".

Coulsona - ktorý donedávna pracoval ako šéf tlačového oddelenia premiéra Davida Camerona - zatkli v rámci rozsiahleho vyšetrovania škandálu okolo prenikania týždenníka do odkazových schránok rôznych ľudí a podplácania polície.

Hoare pracoval spolu s Coulsonom pre denník Sun a News of the World, potom ho prepustili pre problémy s alkoholom a drogami, uviedla dnes webová stránka britského denníka Guardian.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu