Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zatkli bývalého hovorcu britského premiéra Camerona

Andy Coulson
Andy Coulson

LONDÝN - Polícia dnes zatkla kvôli afére okolo odposluchov Andyho Coulsona, nedávneho hovorcu britského premiéra Davida Camerona. Premiér, ktorý odvracia svoju doteraz najhoršiu politickú krízu oznámil, že nechá celý škandál vyšetriť a vyslovil sa pre zmenu regulácie tlače.

Počas narýchlo zvolanej tlačovej konferencie Cameron oznámil, že vyšetrovanie sa zameria na tri okruhy: prečo pôvodné policajné vyšetrovanie aféry zlyhalo, čo sa presne dialo v bulvárnom nedeľníku News of the World (NOTW) a aké sú praktiky britskej tlače vôbec.

Aféra viedla vo štvrtok k nečakanému uzavretiu NOTW. Coulsona vyšetrujú kvôli odpočúvaniu, ktoré praktizoval tento bulvár v čase, keď bol šéfredaktorom.

Dnes znova zatkli aj bývalého reportéra NOTW Clivea Goodmana, ktorého odpočúvanie stálo pred šiestimi rokmi pri zrode celej aféry. Goodmana v roku 2007 odsúdili do väzenia a Coulson kvôli tomu vtedy odstúpil, aj keď tvrdil, že o odposluchoch nič nevedel.

Cameron si najal Coulsona ako mediálneho poradcu Konzervatívnej strany a po víťazstve vo voľbách vlani v máji mu dal funkciu riaditeľa komunikácie na Downing Street. Pod tlakom rastúceho škandálu ale Coulson tento rok v januári odstúpil. Dnes Cameron povedal, že "druhá šanca nefungovala a Andy Coulson musel znovu rezignovať". Vyhlásil tiež, že prijíma "plnú zodpovednosť" za to, že ho prijal.

Podľa Camerona zlyhal systém regulácie tlače fungujúci na princípe, že tlač reguluje samú seba. Sťažnosti na jednotlivé denníky prešetruje Komisia pre sťažnosti na tlač (PCC), v ktorej sú zástupcovia médií. PCC by mal podľa Camerona nahradiť systém nezávislý od tlače a od vlády.

Aféra je pre Camerona zatiaľ najväčšou politickou krízou. Všetci britskí premiéri sa v posledných desaťročiach snažili udržiavať čo najlepšie vzťahy s Rupertom Murdochom, ktorý má prostredníctvom svojich médií veľký vplyv na britskú politiku. Cameron má ale k Murdochovmu impériu ešte bližšie.

Zamestnával Coulsona a priatelí sa s Rebekou Brooksovou, ktorá je jednou z hlavných Murdochových spolupracovníčok a vedie News International združujúcu všetky Murdochove britské tituly. Cameronove spoločenské kontakty s Brooksovou kritizovali najmä kvôli Murdochovej snahe prevziať zvyšok televízie BSkyB a uzavrieť tak jeden z najlukratívnejších mediálnych obchodov v poslednom období.    

Cameronov kabinet už predbežne projekt schválil, ale teraz sa zvyšuje tlak, aby súhlas prinajmenšom odložil. Premiér dnes de facto potvrdil odklad, keď povedal, že rozhodovanie o BSkyB ešte nejaký čas potrvá.
   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu