Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Britský bulvár News of the World končí kvôli škandálu

News International Newspapers
News International Newspapers (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský bulvárny nedeľník News of the World vyjde túto nedeľu naposledy kvôli prehlbujúcemu sa škandálu okolo odposluchov. Oznámil to dnes James Murdoch, ktorý vedie európske operácie mediálnej spoločnosti News Corporation svojho otca Ruperta Murdocha.

News of the World vychádza nákladom 2,8 milióna výtlačkov a je najpredávanejším britským titulom. V nedeľu zanikne po 168 rokoch existencie.
    

"News of the World sa venujú profesii, ktorá má ostatných kontrolovať a hnať ich k zodpovednosti," uviedol v nečakanom oznámení Murdoch. "Sklamali však, keď došlo na nich samých."
    

James Murdoch uviedol, že výnos z posledného vydania pôjde na charitu. Úrad britského premiéra uviedol, že nemal s rozhodnutím nič spoločné.
    

Škandál s odpočúvaním telefónov sa dnes ďalej prehĺbil, keď denník The Daily Telegraph napísal, že odpočúvané zrejme boli telefóny rodín britských vojakov, ktorí zomreli v Iraku a v Afganistane. Už pred tým sa začiatkom týždňa ukázalo, že odpočúvané boli nielen celebrity a politici, ale aj pozostalí obetí teroristických útokov či maloleté obete zločinov.
    

Príbuzní vojakov i oficiálni činitelia nešetrili slovami ako "hnusné", "nechutné" a "ohromujúce". Rad firiem oznámili, že prestáva do News of the World zadávať reklamu, a prestížna Britská kráľovská légia ukončila spoluprácu s listom v kampaniach týkajúcich sa vojnových veteránov.
    

"Ak je to pravda, je to hnusné," povedala v BBC Rose Gentleová, matka vojaka, ktorý padol v Iraku. Bývalý náčelník britského generálneho štábu Richard Dannat povedal, že je ohromený. "Naše ozbrojené sily a ich rodiny si zaslúžia úctu a podporu národa," reagoval minister obrany Liam Fox. Znechutenie vyslovil aj šéf labouristickej opozície Ed Milliband.
    

Polícia oznámila, že možné zapojenie policajtov do nelegálnych odposluchov bude vyšetrovať nezávislá komisia. Vyzvala však verejnosť k trpezlivosti, pretože možných obetí odpočúvania sú tisíce.
    

Šéf londýnskej polície Paul Stephenson povedal, že každého policajta, ktorý bral od novinárov peniaze výmenou za informácie, je odhodlaný dostať pred súd. Sumy, o ktorých sa v tejto súvislosti hovorí, idú do desiatok tisíc libier.
    

Rupert Murdoch, ktorému News of the Wordld, rovnako ako napríklad denník The Times patrí, udržiaval vždy dobré styky s britskými premiérmi, vrátane terajšieho konzervatívneho ministerského predsedu Davida Camerona. Ten je teraz pod tlakom, aby nepovolil prevzatia britskej televíznej spoločnosti BSkyB Murdochovou spoločnosťou News Corporation.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu