Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ľudia napádajú sanitky, podľa nich unášajú deti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BUKUREŠŤ - V Bukurešti boli v posledných dňoch niekoľkokrát napadnuté sanitky záchrannej služby a ich posádky. Stalo sa tak na základe šíriacich sa povestí, že kradnú deti a využívajú ich ako darcov orgánov na transplantáciu. Oznámila to dnes hovorkyňa záchrannej služby v rumunskej metropole Alice Grasuová.

"Nemôžeme normálne vykonávať svoju prácu. Naši zamestnanci boli napadnutí a vyhrážali sa im kvôli tomu, že vraj chcú kradnúť deti," citovala hovorkyňa agentúra AFP. Podľa nej došlo už k siedmim alebo ôsmim podobným incidentom za posledné štyri dni v rôznych častiach hlavného mesta.

Začalo k tomu podľa nej dochádzať po tom, čo na niektorých sociálnych sieťach na internete začali kolovať varovania typu "Rodičia pozor, boli unesené deti". Tieto správy sa odvolávajú na "svedkov", podľa ktorých boli nájdené mŕtve detská telá, ktorým boli odňaté orgány.

Aj šéf bukureštskej polície Vasile Viorel zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej odsúdil "falošné správy kolujúce po internete a rozrušených rodičov".

"Za rok 2011 sme nezaregistrovali žiadny prípad únosu dieťaťa s cieľom odňatia orgánov kvôli ich darcovstvu," povedal podľa AFP. Dodal, že všetky nahlásené prípady zmiznutia detí za tento rok sa nakoniec ukázali len ako úteky z domova.

"Polícia sa snaží identifikovať autorov falošných správ na internete, ktoré uvádzajú obyvateľov do omylu," zdôraznil policajný šéf.

Podobné povesti sa šírili v Rumunsku a v Bukurešti už niekoľkokrát, dokonca aj v časoch komunistického režimu, pripomínajú médiá. Vtedy sa však šírili len ústnou formou, nie na webe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu