Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Afrike vznikne už 54. štát, veľký ako Francúzsko

Nezávislosť získa Južný Sudán
Nezávislosť získa Južný Sudán (Zdroj: SITA)

DŽUBA - Na svete je teraz 193 medzinárodne uznávaných suverénnych štátov (192 členov OSN a Vatikán) a ďalšia asi desiatka štátov, z ktorých niektoré vyhlásili nezávislosť, väčšinou ale nie sú plne medzinárodne uznávané (napríklad Palestína, Severný Cyprus, či Kosovo, ktoré vyhlásilo nezávislosť ako posledný taký štát vo februári 2008).

Posledným uznávaným nezávislým štátom sa stala v júni 2006 Čierna Hora. V Afrike je teraz 53 štátov, doteraz posledným samostatným africkým štátom sa v roku 1993 stala Eritrea. Od soboty 9. júla ich ale na čiernom kontinente bude už 54, nezávislosť totiž získa Južný Sudán.
    
Niektoré africké štáty sa teraz boja, že by sa secesionistické tendencie mohli zo Sudánu preniesť aj do ich krajín; išlo by zrejme o ašpirácie napríklad Západnej Sahary, ropnej oblasti Cabinda v Angole, tuaréžskych regiónov na severe Mali či Nigeru alebo oblasti Casamance v Senegale. Sudán bol navyše doteraz vnímaný ako os afrického rozdelenia na arabsko-moslimský sever a subsaharsky černošský juh. Rozdelenie Sudánu by mohlo viesť k ďalšiemu deleniu na tejto osi. Ďalší sa obávajú požiadaviek na autonómiu z iných častí Sudánu, napríklad z Darfúru či východu krajiny.
    
Sudán ako doteraz najväčšia africká krajina (2 505 813 km2) je na desiatom mieste v celosvetovom poradí krajín podľa veľkosti. Po oddelení Južného Sudánu, ktorý meria asi 640 000 km2, sa severný Sudán z hľadiska rozlohy zaradí na 15. miesto na svete a africký primát podľa veľkosti prevezme Alžírsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu