Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Mladič vykrikoval na sudcu, vykázali ho zo siene!

Mladič nechcel počúvať obžalobu
Mladič nechcel počúvať obžalobu (Zdroj: SITA)

HAAG - Bosnianskosrbský generál Ratko Mladič (69), ktorý je obžalovaný z vojnových zločinov, odmietol aj pri dnešnom druhom pojednávaní odpovedať na otázku, či sa cíti vinný alebo nevinný. Po krátkej vzrušenej výmene názorov medzi súdom a obvineným Mladiča vykázali zo siene a tribunál formálne vyhlásil, že sa teda v súlade s právnou praxou považuje za nevinného.

Mladič odetý vo svetlošedých šatách s vážnym výrazom v tvári odmietol súdom stanoveného právneho zástupcu. Dôrazne žiadal súd, aby ho mohli zastupovať dvaja ním vybraní advokáti. Chcel tiež mesiac na to, aby s nimi konzultoval obsah obžaloby. Do tej doby sa k nej nemieni vyjadriť. To tribunál chápal ako vyhlásenie, že sa cíti byť nevinný.

Mladiča vyvedli zo súdnej siene po tom, čo opakovane skákal do reči sudcovi Alphonse Oriemu, keď čítal body obžaloby. "Chcete mi vnútiť obhajcu. Čo ste to za súd?" vykrikoval Mladič, keď ho stráž odvádzala zo sály. Rokovanie bolo po krátkom prerušení obnovené bez prítomnosti Mladiča. Zazneli body obžaloby a konštatovanie sudcu, že Mladič sa cíti nevinný.

Súd ďalej na základe lekárskej správy zamietol Mladičovu požiadavku, že vzhľadom k svojmu veku a zlému zdraviu nemôže dochádzať na súd. Uistil ale, že obžalovaný bude mať čoskoro advokátov, ktorých si vyberie, ale že to nerieši súd, ale administratíva ICTY.

Obžalovaný požaduje, aby ho na haagskom súde zastupoval jeho dlhoročný srbský právny zástupca Miloš Šaljič a istý ruský advokát. Doteraz ho zastupoval belehradský advokát Aleksandar Aleksič, ktorého mu určil súd. Ten dnes súdu oznámil, že Mladič s ním odmieta rokovať.

Mladič pri pojednávaní tiež požadoval, aby si mohol dať na hlavu čiapku, čo súd zamietol. "Je mi zima na hlavu. Nech mi dovolia opäť si nasadiť čiapku. Keď mi je zima, polovica môjho tela nefunguje," tvrdil obžalovaný.

Niekdajší veliteľ bosnianskych Srbov sa mal pri dnešnom pojednávaní vyjadriť k 11 bodom obžaloby, ktorá mu kladie za vinu zločiny genocídy, vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti v rokoch 1992 až 1995 v Bosne. 
 
Mladičovo správanie na súde jeho obete neprekvapilo. "Ukázal, aký je ... nevyjadril žiadnu ľútosť a nechce spravodlivosť pre obete," citovala agentúra AP jedného z preživších pri masakre asi 8000 moslimov v Srebrenici, ktorý prišiel do Holandska na dnešný súd.
 
Mladica vykázali zo súdu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu