Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Súd napriek bojkotu Mladiča by mal pokračovať

Ratko Mladič
Ratko Mladič (Zdroj: TASR)

HAAG - Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) má dnes pokračovať v prerokovaní prípadu niekdajšieho bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorý je obžalovaný z vojnových zločinov. Mladičov srbský právny zástupca Miloš Šaljić však cez víkend upozornil, že jeho klient chce rokovania bojkotovať.

Mladič by sa mal vyjadriť k obžalobe, ktorá mu kladie za vinu zločiny genocídy, vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti v rokoch 1992 až 1995 v Bosne. Pri úvodnom júnovom státí Mladič oficiálne vyhlásenie neurobil, hoci niektoré jeho výroky boli jasné: okrem iného označil tvrdenia obžaloby za "monštruózne reči" a "hnusné obvinenia".
    
Ak dnes Mladič odmietne odpovedať na otázku sudcu týkajúcu sa obžaloby, bude to v súlade so súdnou praxou chápané ako vyhlásenie, že sa cíti byť nevinný.
    
Vzhľadom k tomu, že kancelária haagskeho súdu si na overenie kvalifikácie právnikov navrhnutých Mladičom vyžiadala viac času, mal by obžalovaného rovnako ako pred mesiacom zastupovať belehradský advokát Aleksandar Aleksić, ktorého určil tribunál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu