Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Požiar v Novom Mexiku ohrozuje posvätné miesta indiánov

Zákaz vstupu do indiánskej rezervácie
Zákaz vstupu do indiánskej rezervácie (Zdroj: SITA)

SANTA CLARA PUEBLO - Cez 1600 hasičov stále bojuje s požiarom, ktorý začal ohrozovať posvätné miesta indiánskych kmeňov v americkom štáte Nové Mexiko. Informuje o tom dnes agentúra AP. Ohrozená oblasť zahŕňa aj mesto Los Alamos vrátane jadrového laboratória, odkiaľ bolo osadenstvo v minulých dňoch dočasne evakuované.

Plamene postupujú kaňonom v rezervácii Santa Clara Pueblo a ohrozujú aj ďalšie puebla na náhornej plošine Pajarito Plateau. Oblasť, ktorú tvorí sled stolových hôr, sa tiahne cez 25 kilometrov západne od Santa Fe.
    

Už od pondelka prebieha evakuácia obyvateľov dvanásťtisícového mesta Los Alamos. Podľa AP zatiaľ úrady neuviedli, kedy by malo byť toto nariadenie zrušené. Napriek tomu sa už začali do práce vracať stovky zamestnancov losalamoských laboratórií, ktoré sú využívané pre pokusy jadrovej fyziky vrátane zbrojných projektov. Plná prevádzka by mal byť obnovený do dvoch dní.
    

V oblasti okolo jadrového komplexu, kadiaľ už sa plamene prehnali, aj v jeho areáli bola kvôli obavám z možného úniku radiácie do ovzdušia vykonaná kontrola, ale kontaminácia zistená nebola.
    

Požiar tento týždeň dosiahol rozvodie riek v kaňone a zničil oblasť, ktorú tunajší Indiáni považujú za svoju kolísku. Popolom ľahlo cez 50 kilometrov štvorcových lesných porastov.
    

Indiánske kmene ale majú obavy, že živel môže zničiť nielen ich obydlia, ale aj puebla a vodný systém. S plochou 460 kilometrov štvorcových ide o najväčší požiar, aký kedy Nové Mexiko postihol.
    

V blízkosti kaňonu Santa Clara žije okolo 2800 kmeňových príslušníkov. Úľavu od púšte poskytujú osikové a smrekové lesy, vodu pre zavlažovanie poskytujú vodné nádrže. Južne od kaňonu leží Los Alamos.
    

Zatiaľ nie je jasné, či kaňon a vodné nádrže vyčíňanie živlu vydržali. V prípade škôd ale už indiáni majú sľúbenú pomoc z federálnych fondov.
    

Aj napriek tomu, že tri požiare zničilii cez 75 percent kmeňových porastov, obyvatelia sa sem chcú vrátiť.
    

Starosť o vodné zdroje majú aj indiáni z Puebla Cochiti.
    

Veľký význam pre miestne kmene majú archeologické náleziská v severnom cípe požiaru v národnom parku Bandelier. Vyhorela polovica jeho území.
    

Požiar priživuje aj tohtoročné nezvyčajné sucho a nevypočítateľný vietor. Ide o oveľa väčšiu živelnú pohromu v štáte ako v roku 2003, kedy požiar zúril päť mesiacov a spálil 38 tisíc hektárov národného parku Gila.
    

V sobotu sa však spustil dážď, ktorý pomohol plamene spomaliť. Zabránil však hasičom realizovať plán, ktorý predpokladal vypálenie pásma okolo domov v západnej časti mesta, aby plamene požiaru túto časť obišli.
    

V súčasnosti hasiči bojujú v celých Spojených štátoch s 41 rozsiahlymi lesnými požiarmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu