Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zachraňujú zablúdeného tučniaka, vyplachujú mu piesok zo žalúdka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

WELLINGTON - Mláďa tučniaka obrovského, ktoré sa prekvapivo objavilo začiatkom týždňa na Novom Zélande, absolvovalo za ostatných 24 hodín dva lekárske zákroky, ešte však nie je mimo ohrozenia života.

Čiernobiely vták, ktorého Novozélanďania prekrstili na Happy Feet — podľa rovnomenného amerického animovaného filmu zo života tučniakov (2006) — je od piatka na vnútrožilovej výžive a v pondelok ho čaká ďalšie vyplachovanie piesku z tráviacej sústavy. Ak prežije, jeden podnikateľ ho chce zobrať vo februári loďou nazad do jeho domoviny v Antarktíde.

Približne desaťmesačné a 80 centimetrov vysoké mláďa tučniaka obrovského sa objavilo na pláži Severného ostrova v pondelok večer. Na Novom Zélande videli naposledy divo žijúceho tučniaka obrovského pred 44 rokmi, v roku 1967.

Tučniak, ktorému je na Novom Zélande príliš teplo, bol očividne smädný a požieral vlhký piesok — podobne, ako je počas zimy v Antarktíde zvyknutý jesť sneh, ibaže ten sa mu v žalúdku roztopí. Spočiatku vyzeral byť zdravý, postupne však upadal do apatie a v piatok experti dospeli k záveru, že ak ihneď nezasiahnu, môže zomrieť. Previezli ho na kliniku zoologickej záhrady vo Wellingtone, ktorá má k dispozícii bazén so slanou vodou.

Hovorkyňa zoo Kate Bakerová dnes povedala, že tučniaka dali v piatok na 2,5 hodiny pod narkózu a veterinári mu vyplachovali hrdlo a žalúdok vodou, aby odstránili piesok. Dnes to zopakovali, ale jeho tráviaca sústava je naďalej upchatá. Chceli v tom pokračovať v nedeľu, ale rozhodli sa dať mláďaťu deň na odpočinok, preto mu tretí výplach urobia až v pondelok. Celý čas mu do žily kvapká rehydratácia.

Novozélandský investičný poradca Gareth Morgan, ktorý vo februári povedie expedíciu do Antarktídy, dnes tučniakovi ponúkol cestu domov na ruskom ľadoborci. Bude to však až o osem mesiacov. Či túto ponuku Happy Feet využije, môže závisieť od jeho zdravotného stavu.

Peter Simpson z novozélandského ministerstva životného prostredia sa počas týždňa vyjadril, že mláďa mohlo v teplej klíme nachytať nejaké choroby, ktoré prenesie na antarktickú kolóniu tučniakov, čo si nikto neželá.  

Ak sa nebude môcť vrátiť do Antarktídy, dostal ponuku od oceanária Morský svet (SeaWorld) v americkom San Diegu, kde sa nachádza jediná kolónia tučniakov obrovských v Severnej Amerike. V umelej zime, simulujúcej podmienky v Antarktíde, tam chovajú 30 tučniakov, ktorým každý deň snehové delá rozprašujú čerstvý sneh. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu