Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Hackeri z Litvy a Ukrajiny nakradli desiatky miliónov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RIGA/KYJEV - O niekoľko miliónov dolárov sa mali obohatiť dvaja Lotyši, ktorých zadržali vo východolotyšskom meste Rēzekne na žiadosť amerického ministerstva spravodlivosti. Ďalší gang sídliaci na Ukrajine rozkradol tisícom klientov z bánk rôznych krajín 72 miliónov dolárov.

Oboch Lotyšov obvinili z organizovania internetových podvodov. Peteris Sahurovs (22) a o Marina Maslobojevová (23) rozosielali po svete podvodné programy, ktoré mali u príjemcov vzbudiť dojem napadnutia počítačovým vírusom a fakticky ich prinútiť ku kúpe antivírusových programov.

Zadržaní Lotyši mali na serveroch denníka Star Tribune v americkom štáte Minnesota umiestniť program, od ktorého sa infikovali počítače všetkých návštevníkov webových stránok týchto novín. Tí potom boli opakovane informovaní o napadnutí vírusom a vyzývaní k okamžitej kúpe antivírusového softvéru.

Lotyšské orgány na americkú žiadosť zablokovali päť bankových účtov zadržaného páru. Dvojica si podľa neúplných údajov prišla najmenej na dva milióny dolárov.

O ďalšom prípade medzinárodnej skupiny hackerov dnes informovali aj ukrajinské médiá. Z bánk rôznych krajín rozkradli 72 miliónov dolárov. Skupinu v týchto dňoch chytili agenti ukrajinskej kontrarozviedky SBU.

Chrbticou gangu bolo niekoľko Ukrajincov, ktorí pod krytím legálnej komerčnej firmy a s využitím počítačových vírusov prenikli do zahraničných bánk a přečerpávali z ich účtov aktíva.

Dolapenie skupiny bolo podľa ukrajinskej agentúry Unian výsledkom spolupráce Ukrajiny, USA, Británie, Francúzska, Nemecka, Cypru a Lotyšska. Gang za získané peniaze nakupoval hnuteľný aj nehnuteľný majetok.

Podľa informácií francúzskej agentúry AFP zločinci vykradli alebo sa pokúsili vykradnúť 960 tisíc bankových účtov. K nezákonným bankovým operáciám využívali špeciálnu počítačovú sieť zostavenú z 50 serverov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu