Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Izrael v obavách: Mŕtve more ohrozuje hotely!

Mŕtve more
Mŕtve more (Zdroj: Wikipedia)

JERUZALEM - Každý počul, že Mŕtve more pomaly ale iste mizne a hladina tohto presláveného slaného jazera klesá každý rok o 1,2 metra. Málokto ale vie, že hladina jeho časti naopak stúpa a voda môže zaplaviť kľúčové letoviská.

Izrael sa teraz snaží získať pre najnižšie položené miesto sveta a náleziská vzácnych minerálov štatút prírodného divu sveta. Pritom ale bojuje s ťažobnými firmami a snaží sa, aby vstupné haly hotelov na južnom pobreží nezaplavila voda a aby neodradila turistov, ktorí sa sem prichádzajú liečiť, píše agentúra AP.

"Ak nezasiahneme, budú hotelové haly do piatich či desiatich rokov zaplavené," tvrdí Alon Tal, ktorý patrí k vedeckému tímu poverenému vládou nájsť riešenie.

Mŕtve more sa delí na severnú a južnú kotlinu, pričom každá z nich má hladinu v inej výške. V niektorých častiach sú od seba úplne oddelené a ležia aj niekoľko kilometrov ďaleko jedna od druhej. Zvyšovanie hladiny v južnej časti preto neznamená to isté pre časť severnú.

Príčinou stúpania na juhu je činnosť priemyselných podnikov. Chemičky tu vybudovali odparovacie nádrže, z ktorých získavajú lukratívne minerály ťažené z mora. Na dne týchto nádrží zostávajú po odparení vody každoročne milióny ton soli a tá je príčinou toho, že sa hladina každým rokom zdvihne o 20 centimetrov.

Tal navrhol drahé riešenie a získal pre neho podporu ministerstiev ochrany životného prostredia a cestovného ruchu. Prišlo by na dve miliardy dolárov a spočíva v osekaní nahromadenej soli a jej preprave do oblasti so znižujúcou sa hladinou pomocou transportného pásu. Ministerstvá chcú, aby účet zaplatila izraelská ťažobná firma Dead Sea Works.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu