Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Trest smrti: Muža zabil nákladiakom a vláčil ho 150 metrov!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

PEKING - Na trest smrti odsúdil súd v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko čínskeho robotníka z uhoľnej bane, ktorý zabil mongolského pastiera. Jeho smrť 10. mája viedla k najhorším etnicky motivovaným protestom v tejto oblasti za posledné roky, proti ktorým zasiahli čínske bezpečnostné sily.

Vodiča nákladného auta Li Lin-tunga odsúdili za to, že zrazil pastiera, ktorý sa mu spolu s dvoma desiatkami ďalších ľudí snažil zabrániť v jazde cez pasienky, a potom ho vozidlom vliekol ešte 150 metrov. Jeho spolujazdec podľa stredajších správ čínskych médií dostal doživotie.

Pastierova smrť vyvolala sériu protestov v mestách po celom Vnútornom Mongolsku, proti ktorým museli zakročiť bezpečnostné sily. Incident odkryl napätie medzi tradičnými pastiermi a baníkmi prichádzajúcimi do oblasti kvôli bohatým zásobám surovín.
 
Šesť hodín trvajúci súd sa konal len niekoľko týždňov po incidente. Čínske úrady sa tak snažili dokázať, že vypočuli volanie po spravodlivosti, napísal spravodajský server BBC News. Čínska vláda navyše oznámila, že sa bude venovať problémom protestujúcich Mongolov, že zakročí proti nelegálnej ťažbe uhlia a že sa bude usilovať o zabezpečenie ekologickejšieho baníctva.
 
Etnickí Mongoli vinia etnických Chanov (Číňanov), že ich postupne pripravujú o ich práva, najmä kvôli banským projektom. Oblasť Vnútorného Mongolska bola tradične domovom kočovne žijúcich mongolských pastierov, ale v posledných rokoch zažíva príliv banských spoločností dychtiacich vyťažiť bohaté zásoby uhlia. Presuny obyvateľov navyše znižujú pomer etnických Mongolov, ktorých je teraz menej ako 20 percent z 25 miliónov obyvateľov Vnútorného Mongolska.
 
Podobne ako Tibet alebo ujgurská Sin-Ťiang aj Vnútorné Mongolsko má značné nerastné bohatstvo. Sú tu najväčšie uhoľné ložiská v Číne, ktorá túto surovinu využíva pre svoj priemyselný rast.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu