Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mladičovi sa triasol hlas: Som ťažko chorý človek

Ratko Mladič na súde v Haagu
Ratko Mladič na súde v Haagu (Zdroj: SITA)

HAAG - Bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič sa dnes počas prvého pojednávania pred haagskym tribunálom nevyjadril k obžalobe, ktorá zahŕňa genocídu a zločiny proti ľudskosti z čias občianskej vojny v Bosne.

 Mladič k stručnému zhrnutiu obžaloby, ktoré mu prečítal predsedajúci sudca Alphonse Orie, uviedol, že bude potrebovať viac ako 30 dní na to, aby sa vyjadril k týmto "hnusným a monštruóznym slovám, ktoré nikdy nepočul". Sudca stanovil termín ďalšieho pojednávania na 4. júla.

Mladič, oblečený v modrom obleku, potvrdil, že sudcovým otázkam porozumel. Do súdnej siene prišiel v bledomodrej šiltovke, ktorú si dal dole po tom, čo zasalutoval a sadol si na lavicu obžalovaných.

"Som generál Ratko Mladič. Rozumiem materinskému jazyku srbskému, rozumiem macedónsky. Ostaným jazykom nerozumiem," boli prvé slová, ktoré Mladič v súdnej sieni číslo 1 povedal.

"Som ťažko chorý človek," povedal ďalej predsedajúcemu sudcovi. Hlas penzionovaného generála sa mierne triasol, ale odpovedal na všetky otázky sudcu. Pravá strana jeho úst bola poklesnutá a niektoré slová vyslovoval len málo zrozumiteľne. Zároveň zamietol špekulácie o dátume svojho narodenia, keď uviedol, že sa narodil 12. marca 1943 v obci Bozanič pri Kalinoviku v Bosne.

Mladič požiadal, aby konzultácie so sudcami tribunálu o jeho zdravotnom stave prebehli bez účasti verejnosti, s čím Orie súhlasil.

Mladiča na prvom pojednávaní zastupoval tribunálom pridelený belehradský právnik Aleksandar Aleksič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu