Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Slováci dohliadajú na Sarajevo aj Mladičovo rodisko

Pavel Švelka Zobraziť galériu (13)
Pavel Švelka (Zdroj: Topky.sk)

SARAJEVO/BRATISLAVA – V bosnianskom hlavnom meste Sarajeve ešte stále možno nájsť stopy po obliehaní. Okrem rozstrieľaných fasád a opustených domov upútajú pri pohľade zhora biele náhrobné kamene na cintorínoch. Odhady hovoria, že blokáda Sarajeva, ktorá sa začala 4. apríla 1992 a trvala 1425 dní, si vyžiadala okolo 12 tisíc obetí.

Mesto rozdelené na tri sektory je pod kontrolou pozorovateľských misií. Slovensko sa tento rok stalo veliacou krajinou v južnej časti medzinárodnej operácie ALTHEA v Bosne a Hercegovine. Zodpovedá za koordináciu aktivít s ostatnými krajinami, kontakty s miestnymi orgánmi a komunikáciu s veliteľstvom celej operácie ALTHEA. Slovákov je spolu vyše 40, jedinou ženou je zdravotníčka, desiatnička Gabriela Kuníková.

Galko v sarajevskom Campe Butmir navštíviol veliteľa EUFOR-u, regionálne veliteľstvo a pozorovateľský tím. Slovensko začiatkom roka z Bosny a Hercegoviny stiahlo strážnu čatu, ktorá tu pôsobila od roku 2005. Nahradili ju profesionálni vojaci pridelení do styčných pozorovacích tímov. 

Situácia je hodnotená ako stabilná, avšak riziká možných konfliktov pretrvávajú, uviedol počas svojej návštevy minister obrany Ľubomír Galko. Ako pripomenul, jeden náš LOT tím má na starosti práve územie, ktoré je rodiskom generála Mladiča, obec Kalinovik.  Žiadne incidenty však z tejto oblasti nehlásili.

Zatknutie generála Mladiča nemalo v Sarajeve podľa našich vojakov prílišnú odozvu.  Na jedinom pokojnom zhromaždení v srbskej časti mesta sa na jeho podporu zišlo niekoľko stoviek ľudí.  "Priame informácie, že by moslimská časť oslavovala, nemáme," uviedol veliteľ tretieho slovenského LOT tímu v Sarajeve Jaroslav Malý.  

Spolunažívanie starších generácii v Bosne a Hercegovine bude ešte dlho komplikované, nádejou sú mladí, skonštatoval Malý.  „Musí tu vyrásť nová generácia, ktorá začne iným spôsobom rozmýšľať ako staršia, ale to zostane v nich,“  skonštatoval veliteľ pozorovacích tímov Pavol Švelka.

Sarajevčania sú podľa neho hrdí na to, čo všetko prežili a po týchto správach má časť z nich pocit výhry:  „Áno, konečne sa dostalo aj na toho.“   

Úlohou pozorovacích tímov je získavať informácie v teréne a smerovať ich na veliteľstvo. Porady, hlásenia, hliadkovanie, taká je denná rutina slovenských pozorovateľov, ktorú opísal Švelka.

Galko_den pozorovatela

 

Galko_Mladic

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu