Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pri prvom pojednávaní v Haagu Mladičovi pridelili advokáta

Ratko Mladič
Ratko Mladič

HAAG - Pri prvom piatkovom pojednávaní Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v kauze bývalého veliteľa bosnianskosrbskej armády Ratka Mladiča bude obžalovaného zastupovať belehradský advokát Aleksandar Aleksič. Oznámil to dnes v Haagu tribunál.

Aleksiča určil ICTY, pretože Mladič sa ešte nerozhodol, kto bude jeho advokát. Aleksič ho bude zastupovať len pri úvodnom pojednávaní o vine či nevine.
    

Aleksič v súčasnej dobe u haagskeho tribunálu pôsobí ako obhajca Stojana
Župljanina, ktorý je obvinený zo zločinov spáchaných na Nesrboch v Bosne v roku 1992, kedy bol šéfom polície v Banja Luce. Predtým Aleksič pred tribunálom obhajoval bývalého generála juhoslovanskej armády Nebojšu Pavkoviča, ktorého  zatiaľ neprávoplatne odsúdili na 22 rokov do väzenia za zločiny spáchané v roku 1999 voči kosovským Albáncom.
    

Podľa pravidiel tribunálu Aleksič navštívi Mladiča vo väznici v Scheveningene a bude s ním hovoriť o obsahu obžaloby. Mladič sa môže rozhodnúť, či sa pri piatkovom rokovaní vyjadrí o vine, alebo či toto vyhlásenie odloží o mesiac.
    

Holandský sudca Alfons Ori začne piatkové rokovanie súdu výzvou k Mladičovi, aby potvrdil svoju totožnosť, a spýta sa ho, či si prečítal obžalobu a či jej rozumie. Potom príde otázka na obžalovaného, ​​či sa chce vyjadriť ohľadom viny.
    

Všeobecne sa má za to, že Mladič využije svoje právo a vyjadrenia o vine či nevine odloží o 30 dní. Podľa belehradskej rozhlasovej a televíznej stanice B92 je to bežná prax súdu, pretože obžalovaní nechcú povedať, či sa cítia vinnými alebo nevinnými, dokiaľ si sami nevyberú svojho právneho zástupcu.
    

Obvinenie Mladiča pozostáva z 11 bodov. Najvážnejšie je dvojnásobné obvinenie z genocídy a z vojnových zločinov, ktorých sa údajne dopustil pri obliehaní Sarajeva a potom hlavne počas masakru v Srebrenici. Z toho bol prvýkrát obvinený už v roku 1995.
    

Mladič bol po takmer 16 rokoch na úteku zatknutý tento rok 26. mája v Lazareve v Srbsku. V utorok ho dopravili do Haagu, keď predtým srbský súd zamietol jeho odvolanie proti skoršiemu rozsudku o vydanie k súdnemu konaniu pred medzinárodným tribunálom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu