Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prvú noc strávi Mladič na samotke

Prevoz Mladiča na tribunál Zobraziť galériu (2)
Prevoz Mladiča na tribunál

HAAG - Bývalému bosnianskosrbskému generálovi Ratkovi Mladičovi dnes po príchode do väzenia haagskeho tribunálu OSN odovzdali obvinenie a vysvetlili mu pravidlá a procedurálne úkony.

Mladič strávi noc na samotke, čo je v prípade nových osôb vo väzení štandardom. Bývalý generál dostal aj zoznam právnikov, ktorí mu môžu pomôcť pri počiatočných procedúrach na Medzinárodnom trestnom tribunáli pre bývalú Juhosláviu (ICTY).

Tribunál vo vyhlásení potvrdil prevezenie bývalého generála do zadržiavacieho strediska. Vo väzení Mladiča vyšetrí lekár a hneď mu poskytnú zdravotnú starostlivosť, ak ju bude potrebovať. Po 16 rokoch na úteku bude Mladič čeliť obvineniam z genocídy za zmasakrovanie 8000 moslimských mužov a chlapcov v Srebrenici. Bývalý generál povedal, že neuznáva právomoc tribunálu OSN.

Konvoj policajných vozidiel s blikajúcimi majákmi, sprevádzaný vrtuľníkmi, dorazil do komplexu zadržiavacieho strediska v lokalite Scheveningen neskoro večer. Po pristátí prvej helikoptéry oblasť kontrolovali strážcovia s automatickými zbraňami. Mladič by mal byť pred súd predvedený čo najskôr - predpokladá sa, že to bude vo štvrtok alebo v piatok. ICTY obžaloval Mladiča v roku 1995.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu