Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lietadlo s Mladičom pristálo v Rotterdame

Lietadlo s Mladičom pristálo v Rotterdame Zobraziť galériu (3)
Lietadlo s Mladičom pristálo v Rotterdame (Zdroj: SITA)

ROTTERDAM - Lietadlo s bývalým veliteľom bosnianskosrbskej armády Ratkom Mladičom, obvineným z vojnových zločinov v Bosne v 90. rokoch, pristálo v Rotterdame. Odtiaľ bude niekdajší generál prepravený do väznice Scheveningen, oznámila agentúra Reuters.

Srbská ministerka spravodlivosti Snežana Malovičová dnes podpísala rozhodnutie súdu odovzdať bývalého generála Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Tým boli splnené všetky procesné podmienky na vydanie, ktoré nasledovalo hneď potom.
    
"Mladic bol vydaný," povedala Malovičová médiám. " je v lietadle," dodala podľa agentúry AP.
    
Krátko pred 17:00 SELČ srbské médiá informovali, že polícia uzavrela premávku na diaľnici z Belehradu k letisku a že z budovy súdu k letisku vyrazila kolóna najmenej ôsmich policajných áut.
    
skôr počas dňa srbský súd podľa očakávania zamietol Mladičovo odvolanie proti vydaniu. Presný čas transportu bol z bezpečnostných dôvodov tajný. Rôzne zdroje naznačovali, že Mladič bude do Haagu dopravený ešte dnes, alebo v noci.
    
U ICTY je Mladič obžalovaný z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktorých sa údajne ako veliteľ armády bosnianskych Srbov dopustil počas vojny v Bosne v období 1992 1995. Najťažšie obvinenia z genocídy sa vzťahuje na obliehanie Sarajeva, ktoré trvalo 43 mesiacov, a na masaker spáchaný jeho vojakmi v Srebrenici.
    
Srbské bezpečnostné sily zatkli Mladiča minulý týždeň po dlhých 16 rokoch. Srbskí nacionalisti v posledných dňoch usporiadali demonštrácie na podporu bývalého generála, ktorého považujú za symbol obrany srbských záujmov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu