Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mestom sa šíri hnilobný smrad, uhynulo 750 ton rýb

Úhyn rýb je ranou pre miestnych obyvateľov Zobraziť galériu (5)
Úhyn rýb je ranou pre miestnych obyvateľov (Zdroj: SITA)

MANILA - Niekoľko miest ležiacich na brehu filipínskeho jazera Taal sa pustilo do boja s horami hnijúcich rýb, ktoré uhynuli počas víkendu kvôli náhlemu poklesu teploty. Ako napísala agentúra AFP s odvolaním na miestny úrad pre rybárstvo a vodné zdroje, od piatka v jazere neďaleko Manily uhynulo viac ako 750 ton rýb, čo je ťažká rana pre okolité mestá, ktoré sú od rybolovu závislé.

Podľa miestnych vedcov spôsobil úhyn začiatok obdobia dažďov, ktorý viedol k prudkému poklesu teploty vody a úbytku kyslíka v jazere. Väčšina uhynutých rýb patria k druhu chanos a Tilapia, ktoré v jazere komerčne chované v klietkach pozdĺž brehu.

"Je tu strašná kopa mŕtvych rýb," povedala Zenaida Mendozaová, starostka mesta Talisay, ktoré patrí medzi najviac postihnuté. "Rybári ich ručne zbierajú do lodiek a privážajú na breh. Pach rozkladu je tu všadeprítomný a môže byť zdraviu nebezpečný," dodala. Mestskí zamestnanci sa snažia hnijúce ryby zakopávať tak rýchlo, ako je to možné, ale dostupných miest je málo, a tak časť mršín najskôr zostane na brehu, aby sa rozložili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu