Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mladič sa na úteku skrýval v ženskom kláštore

V tomto dome zadržali vojnového zločinca Ratka Mladiča
V tomto dome zadržali vojnového zločinca Ratka Mladiča (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič (69), ktorý je podozrivý z vojnových zločinov a ktorého tento týždeň po rokoch pátrania dopadla srbská polícia, sa podľa tlače svojho času skrýval aj v ženskom kláštore.

Keď začiatkom októbra 2006 dostal infarkt, bol svojimi stúpencami prevezený do kláštora svätej Melánie v severosrbskom meste Zrenjanin. Dnes o tom píše obvykle dobre informovaný denník Blic.

V dedine Lazarev neďaleko Zrenjaninu bol aj utečenec vo štvrtok zadržaný. Mladiča, bojujúceho so smrťou, rádové sestry po infarkte ukryli do kláštornej cely a zabezpečili mu lekársku starostlivosť, píše Blic s odvolaním sa na zdroje z kláštora. Vzhľadom k tomu, že sa skôr počítalo s Mladičovým úmrtím, pripravovalo sa v kláštornej krypte aj jeho pochovanie. Po mesiaci sa ale hľadaný Mladič zotavil a odišiel nevedno kam.

Teraz Mladič čaká v belehradskej väzbe na vydanie k Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu. Proti tomuto rozhodnutiu srbského súdu sa ale ešte môže dovolať. Mladiča, ktorý patril ku kľúčovým postavám balkánskej vojny v 90. rokoch, ICTY viní z vážnych zločinov v tomto čase.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu