Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mladiča by mali previezť do Haagu v pondelok alebo utorok

Ratko Mladič
Ratko Mladič

ISTANBUL - Zadržaného bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča by mali previezť do Haagu v pondelok alebo utorok. V nedeľu to povedal úradujúci predseda Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Mehmet Guney.

Mladiča podľa neho vydajú hneď, ako budú skompletizované všetky lekárske, administratívne a finančné procedúry. Podobne sa vyjadrila aj kancelária prokurátora ICTY, podľa ktorej Mladiča vydajú do Haagu v nasledujúcich dňoch.

Ako povedal Guney, po prevoze do Haagu sa musí Mladič ihneď dostaviť pred sudcov. Odhadol, že proces by mohol trvať jeden a pol až dva roky. Generála bude súdiť trojčlenný súdny panel, do ktorého už Guney vymenoval sudcov. Holanďan,  Alphons Orie (63), pracuje pre ICTY od roku 2001. Nemec, Christoph Flueggea (63) je členom tribunálu od roku 2008 a Juhoafričan Bakone Moloto (66) od roku 2005.

Orie a Flueggea sa zúčastnili na predbežných pojednávaniach s bosnianskosrbským prezidentom Radovanom Karadžičom. Orie sa tiež zúčastnil na procese s bývalým chorvátskym generálom Antem Gotovinom, ktorého v apríli odsúdili na 24 rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu