Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mladič sa chce najprv zotaviť, až potom ísť do Haagu

Ratko Mladič Zobraziť galériu (2)
Ratko Mladič

BELEHRAD - Bývalý bosnianskosrbský veliteľ Ratko Mladič vie, že ho vydajú haagskemu tribunálu OSN, aj keď presný termín nepozná. Pred cestou by sa však najskôr rád "trocha zotavil", uviedol dnes jeho právny zástupca Miloš Šaljič.

Mladiča (69) by mohli Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) vydať už v pondelok, ak sudca zamietne jeho odvolanie. Jeho obhajcovia a príbuzní uvádzajú, že trpí vážnymi zdravotnými problémami.

Srbský minister vnútra Ivica Dačič predtým uviedol, že v krajine sprísnili bezpečnostné opatrenia pred plánovaným protestom nacionalistov proti zatknutiu Mladiča. Zhromaždenie zvolané na nedeľu v Belehrade bude podľa ministra ostro sledovať polícia.

Šaljič uviedol, že Mladič vyslovil "verejnú výzvu" proti násiliu zo strany svojich stúpencov. "Nechce byť príčinou nepokojov," uviedol právnik po stretnutí s Mladičom v jeho väzobnej cele. Novinárom tiež povedal, že Mladič nie je v dobrom duševnom stave.

"Je tak trochu zmätený. Jeho zdravotný stav sa nezlepšil," uviedol Šaljič s tým, že jeho klient požiadal o povolenie, aby ho mohli navštíviť niektorí jeho "starí priatelia", čo by však musel posúdiť sudca.

Mladičov syn Darko novinárom pred belehradským súdom povedal, že jeho otec vyzeral dnes lepšie než v piatok, stále sa však zdá, že si úplne neuvedomuje svoju situáciu. "Ak by ste s ním mohli hovoriť päť minút, vedeli by ste, o čom hovorím," uviedol Darko Mladič, ktorý zopakoval žiadosť rodiny, aby Mladiča umiestnili do nemocnice.

Chorvátske noviny Jutarnji list dnes s odvolaním sa na depeše amerického veľvyslanectva v Belehrade, ktoré získala webová stránka WikiLeaks, priniesli správu o tom, že najdôležitejším ochrancom Mladiča pred zatknutím bol údajne bývalý srbský premiér Vojislav Koštunica.

Srbská vláda podľa správy od roku 2006 presne vedela, kde sa Mladič ukrýva, zákrok proti nemu však mal blokovať Koštunica. Aj terajší srbský prezident Boris Tadič koncom roku 2009 obvinil pred americkými diplomatmi Koštunicu z toho, že poznal úkryty Mladiča, nepripustil však jeho zatknutie, uviedol Jutarnji list.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu