Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V USA odložili popravu, smrtiaca látka bola nekvalitná!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

OMAHA - Kvôli sporu ohľadne kvality smrtiaceho kokteilu bola odložená poprava odsúdeného vraha v americkom štáte Nebraska. Carey Dean Moore mal byť 14. júna popravený smrtiacou injekciou v meste Lincoln, kde na smrť čaká už 30 rokov.

Jeho obhajcovia sa ale odvolali s poukázaním na spornú kvalitu barbiturátov dovezených z indického Bombaja. Domáceho dodávateľa látky potrebnej k usmrteniu Moora totiž väzenská služba nenašla.

Indická firma Kaye Pharmaceutical Pvt., výrobca barbiturátu thiopentalu sodného, nie je na zozname spoločností schválených americkými úradmi. Väzeň tak bol podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu štátu Nebraska vystavený nebezpečenstvu, že poprava sa nepodarí a bude trpieť. Moore bol odsúdený k trestu smrti v roku 1979 za vraždu dvoch taxikárov v Oklahome.

Thiopental sodný je ako sedatívum jednou z troch zložiek látky, ktorú väzenská popravčia čata používa na zastavenie srdcových a dychových funkcií odsúdených. Spoločnosť Hospira Inc., americký výrobca látky, prestala začiatkom tohto roka tento barbiturát vyrábať.

Nedostatok tiopentalu sodného pociťujú americké väznice hlavne od doby, keď chemičky v Taliansku a Británii zakázali predaj tejto látky pre potreby popráv. Rovnaké rozhodnutie s odkazom na "etické normy hinduizmu" prijal nakoniec minulý mesiac aj výrobca v Bombaji.

Väznice v štátoch Ohio a Južná Karolína sa nedávno kvôli nedostatku tiopentalu rozhodli popraviť odsúdených väzňov s použitím pentobarbitalu, látky pôvodne určenej na zabíjanie zvierat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu