Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V USA vykonali prvú tohtoročnú popravu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OKLAHOMA CITY - Spojené štáty popravili prvého väzňa v tomto roku. V štáte Oklahoma dostal smrtiacu injekciu Billy Don Alverson (39), odsúdený na smrť za vraždu spáchanú v roku 1995.

Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej bol Alverson druhým väzňom popraveným s pomocou látky, ktorá sa zvyčajne používa na usmrcovanie a ktorú Oklahoma začala používať kvôli nedostatku obvyklého anestetika.

Alverson bol popravený vo štvrtok večer miestneho času. Tesne pred popravou sa ospravedlnil rodine svojej obete, ktorú v roku 1995 pri vylúpení obchodu ubil na smrť baseballovou pálkou. Pri Alversonovej poprave bol druhýkrát použitý pentobarbital sodný. S touto látkou zvyčajne pracujú veterinári, Oklahoma ju ale začala používať na utrácanie väzňov kvôli nedostatku bežne používaného tiopentalu sodného.

Proti používaniu veterinárneho anestetika sa stavali obhajcovia odsúdených. Podľa nich pentobarbital sodný nezaberie dostatočne rýchlo a neuspí odsúdeného, než začne účinkovať jed obsiahnutý v smrtiacej injekcii. Zástupcovia oklahomskej justície ale teraz uviedli, že pri oboch popravách pentobarbital sodný fungoval dostatočne.

O využívaní veterinárneho anestetika uvažujú aj ďalšie štáty, napríklad Arizona. Jediný výrobca tiopentalu sodného pre americký trh totiž kvôli technickým problémom musel pozastaviť produkciu. Nedostatok tiopentalu sodného bol podľa mimovládnej organizácie Death Penalty Information Center (DPIC), ktorá zhromažďuje informácie o popravách v USA, jednou z príčin úbytku vykonaných popráv v minulom roku. Vtedy bolo popravených 46 väzňov, teda o šesť menej ako v roku 2009.

Na tento rok sú zatiaľ stanovené termíny ďalších 17 popráv. Prvý z nich by sa mala uskutočniť v utorok opäť v Oklahome.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu