Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Británia stopne vývoz anestetík, používaných v USA pri popravách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LODÝN - Britská vláda dnes oznámila, že zastaví vývoz anestetík, ktoré sa používajú v USA v smrtiacich injekciách pri popravách odsúdencov na smrť. Minister obchodu Vince Cable uviedol, že nariadenie, ktoré jeho rezort vydá, zakáže vývoz látok pankuróniumbromid, chlorid draselný a pentobarbital.

Británia už v novembri zastavila vývoz sedatíva thiopental sodný, ktorý sa používa v USA pri popravách. Podľa nariadenia musia britskí exportéri dokazovať, že tento barbiturát, ktorý chcú vyviezť, bude použitý na legitímne lekárske účely, a nie na popravu.
      
O presadenie zákazu vyvážať tieto látky sa usilovala organizácia Reprieve, ktorá zastupuje ľudské práva odsúdencov. Cable vyzval Európsku komisiu, aby si osvojila britský zákaz a zaviedla ho vo všetkých členských štátoch EÚ.
      
Dánska ministerka zahraničných vecí Lene Espersenová povedala, že vyzve americké štáty, ako sú Ohio a Texas, aby v letálnych injekciách prestali používať anestetiká vyrábané dánskou firmou Lundbeck A/S.
      
Espersenová vysvetlila, že nemôže priamo konať voči spoločnosti vyrábajúcej pentobarbital, nakoľko sa nevyváža z Dánska. Túto látku vyrába prevádzka v Kansase, ktorú vlastní dánska firma.
      
V smrtiacich injekciách v USA sa pentobarbital používa od konca minulého roka. Dánsko, rovnako ako ostatné európske štáty, je proti trestu smrti.
      
Šéfky dánskej diplomacie sa pýtala ľavicovo-orientovaná opozičná skupina Red-Green Alliance, či Dánsko môže nájsť spôsob, ako zabrániť niektorým americkým štátom pri používaní anestetík pri popravách.
      
Zákonodarcovia v Dánsku môžu písomne klásť otázky členom vlády, ktorí musia písomne odpovedať. Espersenová na internetovej stránke parlamentu odpovedala, že nemá možnosť priamo konať.
      
Ako ďalej uviedla ministerka, americké štáty využívajúce pentobarbital bude kontaktovať aj prostredníctvom dánskeho veľvyslanectva vo Washingtone. Vyzve ich, aby túto látku prestali používať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu