Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Spisak čaká na popravu, nemajú smrtiacu látku!

Frank Spisak
Frank Spisak

COLUMBUS - Súdne orgány amerického štátu Ohio budú v marci nútené zmeniť obsah smrtiacich injekcií, ktorými zabíjajú odsúdencov na smrť. Zásoby látky, ktorú doteraz na vykonanie rozsudku užívali, totiž dochádzajú a európski výrobcovia ju odmietajú dodávať, ak bude určená na zabíjanie ľudí.

Na budúcu popravu v Ohiu čaká odsúdenec Frank Spisak, ktorý má byť injekciou zabitý 17. februára. Spisak v roku 1982 zavraždil troch ľudí v areáli Clevelandskej univerzity. K jeho usmrteniu súdne orgány ešte dostatok vyskúšanej látky, thiopentalu sodného, k dispozícii majú - ďalej si ale už budú musieť poradiť inak.

Od marca bude ohijská justícia popravovať s použitím mocnej dávky pentobarbitalu, látky, ktoré sa v USA bežne používa na liečbu záchvatov alebo k upokojeniu pacientov pred operáciou.

Podobnú prax už vlani zaviedol štát Oklahoma, ktorý pentobarbital už trikrát "úspešne" vyskúšal. V Oklahome do smrtiaceho kokteilu pridávajú ešte dve ďalšie látky, ktoré odsúdeného pred usmrtením paralyzujú. V Ohiu ale musia používať pentobarbital bez prímesí, pretože to miestny zákon neumožňuje.

Takúto prax ešte v USA nikto nevyskúšal - silná dávka pentobarbitalu sa tam používa len na utratenie chorých zvierat. Justičné orgány štátu Ohio ale uisťujú, že porovnanie s veterinárnou praxou nie je na mieste.

Prvá poprava pentobarbitalom sa uskutoční v marci a obeťou bude Johnnie Baston, ktorý v roku 1994 pri lúpežnom prepadnutí zabil majiteľa obchodu v meste Toledo. Na popravu potom ešte čaká ďalších 14 ľudí, ktorých odvolanie už bola zamietnuté, ale dátum popravy ešte súd nestanovil.

Thiopental sodný, ktorým sa doteraz v Ohiu popravovalo, vyrába jediný americký výrobca. Jeho taliansky vlastník ale výrobu v USA zastavuje. Požadoval totiž záruky, že látka nebude zneužitá k popravám. Z rovnakého dôvodu odmietol dodávať thiopental do USA výrobca v Británii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu