Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Kalifornii prepustia 46 tisíc väzňov!

Preplnené väznice v Kalifornii
Preplnené väznice v Kalifornii (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - V nasledujúcich dvoch rokoch by malo preplnené väznice v Kalifornii opustiť až 46 tisíc väzňov. Najvyšší súd Spojených štátov dnes podľa portálu upi.com rozhodol, že nižší federálny súd mal právo nariadiť kalifornským úradom, aby počet trestancov radikálne znížili. Pôjde tak o zatiaľ najväčšie prepúšťanie, ktoré nariadil federálny súd.

Kalifornia jeden z najväčších väzenských systémov v USA. V 33 štátnych väzniciach pre dospelých si v súčasnosti odpykáva trest cez 142 tisíc trestancov, ale oficiálnych miest je tu podľa Reuters len 80 tisíc. Tento americký štát s nedostatočnou kapacitou nápravných zariadení a nedostatkom rozpočtových financií čelí roky.
    
Právni zástupcovia väzňov navyše tvrdia, že neprimeraná lekárska starostlivosť vo väzniciach porušuje ústavu. Štatistika z roku 2009 uvádza, že tu takmer týždenne dochádzalo k jednému úmrtiu, ktorému sa dalo zabrániť lepšou lekárskou starostlivosťou, uviedla AP.
    
Tisícky väzňov Kalifornia presunula zo štátnych do okresných väzníc a začala s prepúšťaním tých, ktorí si odpykali väčšinu trestu. Štát ale podľa sudcu Anthonyho Kennedyho nemá na výber a bude musieť pustiť na slobodu omnoho viac trestancov, napísal denník Los Angeles Times.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu