Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Straussa-Kahna vo väzení pozorujú, aby si neublížil

Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn

NEW YORK/WASHINGTON - Šéf Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn, ktorý sa nachádza v newyorskej vyšetrovacej väzbe pre obvinenia zo sexuálneho napadnutia hotelovej chyžnej, je pod dohľadom pre prípadný pokus o samovraždu.

Uviedol to v utorok zdroj, dobre informovaný o prípade. Preventívne opatrenie však nie je výsledkom pokusu Straussa-Kahna ublížiť si. Šéf MMF bude monitorovaný častejšie než zvyčajne, povedal zdroj bez uvedenia podrobností. Prokurátori obvinili Straussa-Kahna (62) zo sexuálneho napadnutia hotelovej chyžnej, z pokusu o jej znásilnenie a z následného prinucovania k orálnemu sexu. Ak ho usvedčia, hrozí mu 25 rokov väzenia. Strauss-Kahn obvinenia popiera. V pondelok ho na prvom súdnom vypočúvaní odmietli prepustiť na kauciu.
      

Straussa-Kahna zadržiavajú v newyorskom väzení na ostrove Rikers Island - v Západnom zariadení, ktoré je najmenšie z desiatich väzníc v komplexe. Americký minister financií Timothy Geithner v utorok povedal, že je dôležité, aby správna rada MMF oficiálne vymenovala dočasného šéfa, kým generálny riaditeľ Dominique Strauss-Kahn čelí obvineniam zo sexuálneho napadnutia.
      

"Nemôžem sa k prípadu vyjadrovať, ale on nie je v takej situácii, aby mohol riadiť MMF. Je dôležité, aby správna rada MMF oficiálne vymenovala na dočasné obdobie niekoho, kto bude konať ako generálny riaditeľ," povedal Geithner Harvardskému klubu v New Yorku.
      

Správna rada MMF má v pláne skontaktovať sa s uväzneným šéfom Straussom-Kahnom, aby si od neho vypočula, či plánuje zostať na svojom poste. Uviedli to v utorok už skôr dva zdroje zo správnej rady MMF. Rada pozostávajúca z 24 členov má právomoc odvolať Straussa-Kahna z funkcie. Jeden zo zdrojov uviedol, že by bolo ideálne, keby Strauss-Kahn odstúpil. Druhý zdroj však povedal, že takýto názor nemá celá správna rada.
      

Narastá tlak, aby Strauss-Kahn odstúpil z postu šéfa MMF a zabránil tak poškodeniu medzinárodnej organizácie, požičiavajúcej peniaze členským krajinám. Dve európske ministerky financií vyjadrili pochybnosti, či je reálne jeho ďalšie plynulé riadenie tejto inštitúcie. Ide o rakúsku ministerku Mariu Fekterovú a španielsku ministerku Elenu Salgadovú. V súčasnosti vedie organizáciu druhý muž v riadiacom rebríčku MMF John Lipsky, ktorý je poverený jej riadením v neprítomnosti Straussa-Kahna, ale oficiálny dočasný šéf nebol vymenovaný.
      

Niektoré členské krajiny presadzujú urýchlené riešenie Straussovej-Kahnovej budúcnosti ako šéfa MMF, kým ďalšie štáty vrátane Francúzska varujú pred príliš rýchlym rozhodnutím o jeho osude. Strauss-Kahn sa má znovu objaviť na newyorskom súde v piatok 20. mája.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu