Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nacistická lekárka robila na väzňoch ohavné pokusy!

Herta Oberheuserová na súde
Herta Oberheuserová na súde

KOLÍN NAD RÝNOM/PRAHA - Počas II. svetovej vojny robili nacisti v koncentračných táboroch otrasné lekárske experimenty. Jedny z najhroznejších mala na svedomí dermatologička Herta Oberheuserová. Deťom vstrekovala pri plnom vedomí látky, po ktorých päť minút trpeli, až kým nezomreli. Potom im odstránila končatiny a vnútorné orgány. Väzenkyniam na zistenie odolnosti sypala do rán rozdrvené sklo.

Oberheuserová sa narodila pred 100 rokmi, 15. mája 1911, v Kolíne nad Rýnom. Vyštudovala medicínu a neskôr sa špecializovala na dermatológiu. V 26 rokoch vstúpila do NSDAP a na základe inzerátu sa dostala do koncentračného tábora Ravensbrück severne od Berlína.

Tento tábor bol od počiatku určený výhradne pre ženy. Táborom prešlo okolo 132-tisíc žien a detí, z ktorých skoro 70 percent zomrelo. Značný podiel na tom mala Oberheuserová.

Experimentovala so sulfanilamidom, antibakteriálnou látkou, ktorá regeneruje svaly a nervy, ale zároveň ničí pečeň a zle sa rozpúšťa v moči. Jeho účinky skúmala na 86 vybraných ženách, ktoré po aplikácii látky trpeli šialenými bolesťami.

Na deťoch skúšala, čo s nimi urobia olejové a barbiturátové injekcie. Akonáhle vstrekla látku do tela, tá sa začala okamžite šíriť do dôležitých orgánov, ktoré odumierali. Deti trpeli pri plnom vedomí tri až päť minút neznesiteľnými bolesťami. Potom im odstránila končatiny a vnútorné orgány.

Potom sa na želanie nacistov pustila do experimentov so zraneniami. Nemeckí vojaci totiž umierali na infekcie, ktoré im spôsobili cudzie predmety v tele. Lekárka preto vkladala väzňom do otvorených rán napríklad drevo, rozdrvené sklo, hrdzavé klince alebo piliny a pozorovala, čo to s nimi urobí a za ako dlho zomrú. Niekedy rany infikovala baktériami. Pokusy vykonávala aj na tehotných ženách, ktoré nútila k potratom. Podľa odhadov mala spôsobiť smrť priamo asi 60 ženám a deťom.

Od augusta 1943 pôsobila ako asistentka na chirurgii v sanatóriu Hohenlychen v Lychene, kde ju zastihol koniec vojny. V roku 1947 ju ako jedinú ženu súdili v tzv. doktorskom procese v Norimbergu. Počas súdu vyhlásila, že zabité boli ženy iba poľskej národnosti a že všetky boli nevyliečiteľné. Tvrdila, že je nevinná a o svojich obetiach hovorila ako o pokusných králikoch.

Oberheuserovú odsúdili na 20 rokov väzenia. Trest jej v roku 1951 zmiernili na desať rokov a v apríli 1952 ju za dobré správanie prepustili.

Oberheuserová potom pôsobila ako domáca lekárka na severe Nemecka. V roku 1956 ale prišla o miesto, keď ju spoznali bývalí pacienti z koncentračného tábora. O lekársku licenciu prišla v roku 1958. Zomrela 24. januára 1978 v Linzi nad Rýnom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu