Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

LÍBYA AKTUÁLNE Povstalci chcú oficiálne uznanie od USA

Pohľad na rebelské mesto Benghazí
Pohľad na rebelské mesto Benghazí

PARÍŽ/BENGHAZÍ - 10:29 Francúzsky občan podľahol strelným zraneniam v líbyjskej povstaleckej bašte Benghází po tom, ako jeho a ďalších štyroch Francúzov zastavili na policajnom stanovišti. Informovalo o tom vo štvrtok francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

06:09 Predstavitelia administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu sa v piatok v Bielom dome stretnú so zástupcami líbyjskej Dočasnej národnej rady. Líbyjská delegácia na čele s Mahmúdom Džibrílom, ktorý má v rade povstalcov na starosti zahraničnú politiku, by sa mala zísť s vysokými americkými predstaviteľmi vrátane poradcu pre národnú bezpečnosť Tomom Donilonom ako aj s členmi Kongresu. Schôdzka s Obamom predbežne na programe nie je.

00:42 Činiteľ líbyjských povstalcov poverený zahraničnými vzťahmi Mahmúd Džibríl pred dnešným rokovaním v americkom Bielom dome vyjadril želanie, aby Spojené štáty uznali povstaleckú prechodnú národnú radu (NTC) ako oficiálneho zástupcu Líbye. Reagoval tak na otázku televíznej stanice CNN, čo od rokovaní s americkými predstaviteľmi očakáva.

21:56 Británia ponúkla líbyjským povstalcom, aby otvorili kanceláriu v Londýne. Hodlá tiež pomôcť pri vytvorení povstaleckej rozhlasovej stanice. Britský minister zahraničia William Hague to uviedol po stretnutí predstaviteľov britskej vlády s predsedom povstaleckej prechodnej národnej rady (NTC) Mustafom Abdal Džalílom. Ten povedal, že pre NATO, ktoré pokračuje v úderoch na ciele režimu Muammara Kaddáfího, je líbyjský vodca legitímny terč.

21:50 Medzinárodný trestný súd (ICC) pravdepodobne vydá zatykač na líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího koncom mája. Informovala o tom vo štvrtok talianska tlačová agentúra ANSA citujúca ministra zahraničia Franca Frattiniho. Minister na otázku, kedy sa skončí vojenská misia Talianska v Líbyi, odpovedal, že "koncom mesiaca, keď s veľkou pravdepodobnosťou prokurátor ICC vydá zatykač na plukovníka Kaddáfího a určitých príslušníkov jeho režimu, asi členov rodiny".

20:53 Vojenské operácie v Líbyi stáli Spojené štáty asi tri štvrte miliardy dolárov (vyše pol miliardy eur), čo je viac, ako americké ministerstvo obrany pôvodne predpokladalo. Podľa agentúry AFP to dnes vyhlásil americký minister obrany Robert Gates. Toto zvýšenie nákladov podľa neho bude financované z rozpočtu ministerstva obrany a nebude potrebné, aby o ňom hlasoval Kongres.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu