Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyplatia za bin Ládina odmenu 25 miliónov?

Pátranie po bin Ládinovi sa skončilo.
Pátranie po bin Ládinovi sa skončilo.

WASHINGTON - Desať rokov ponúkali Spojené štáty odmenu 25 miliónov dolárov za informácie, ktoré by viedli k nájdeniu Usámu bin Ládina.

Teraz, keď ho americké komando našlo a zlikvidovalo, je na mieste otázka: Kto, ak vôbec niekto, dostane odmenu, pýta sa magazín Slate.

Muža, ktorý stál za najhorším teroristickým útokom v dejinách, zabili americké sily v Pakistane, čo prezident Barack Obama označil za "doteraz najvýznamnejší výsledok nášho národa v úsilí poraziť al-Kájdu." Doteraz však stále nie je jasné, či vôbec nejaké peniaze z 25-miliónovej odmeny niekomu vyplatili.

Peniaze boli pritom významným faktorom v boji proti globálnemu terorizmu. V rámci programu ´Odmena za spravodlivosť´ vyplatili od roku 1984 viac než 100 miliónov dolárov viac ako 60 informátorom.

Peniaze sú určené ľuďom za "užitočné informácie, ktoré dostali teroristov za mreže alebo im zabránili v činoch medzinárodného terorizmu vo svete," uvádza na svojich stránkach ministerstvo zahraničných vecí.

Najvyššou odmenou vyplatenou jednej osobe v rámci programu bolo 30 miliónov dolárov. Na toľko USA ocenili informácie o Udajovi a Kusajovi, synoch irackého diktátora Saddáma Husajna. V roku 2003 obaja po odhalení zahynuli v prestrelke.

Americká vláda v súčasnosti ponúka až 25 miliónov za informácie o Ajmanovi al-Zavahrím, pravdepodobne dvojke al-Kájdy a nástupcovi bin Ládina. Priemerná odmena za 30 ďalších teroristov na zozname najhľadanejších je päť miliónov dolárov.

V roku 2008 sa maximálna suma mala zvýšiť dokonca na 50 miliónov, ministerka zahraničia Hillary Clintonová ju však neschválila, tvrdí Edwards. Ponuka 25 miliónov dolárov je maximum. "Ak boli vyplatené, mohlo by to byť menej," citovala CNN hovorcu ministerstva zahraničia Harryho Edwardsa.

Rovnako je ale možné, že nebude vyplatená žiadna odmena. Podľa americkej administratívy kľúčové informácie mali pochádzať od neidentifikovaných väzňov z Guantánama. Tí údajne poskytli meno kuriéra, ktorému bin Ládin najviac dôveroval. Vláda údajne zhromažďovala informácie o kuriérovi počas štyroch rokov, nakoniec ich priviedol až do Abbottabádu. Zadržaní väzni pritom nemajú najmenšiu šancu, že by nejakú odmenu dostali.

Nezodpovedanou zostáva aspoň nateraz otázka, či aj niekto iný poskytol použiteľnú informáciu, ktorá viedla k bin Ládinovi. Ak sa vláda predsa len rozhodne vyplatiť odmenu miestnemu informátorovi, ktorému bol podozrivý dom za milión dolárov s bezpečnostným plotom, bez telefónnej linky a odvozu odpadkov, boli by to veľmi dobre utratené peniaze, konštatuje magazín Slate.

USA už minuli na sledovanie bin Ládina niekoľko miliárd. Podľa New York Times USA platili Pakistanu „viac než miliardu dolárov ročne za protiteroristické operácie, ktorých hlavným cieľom bolo zabitie alebo chytenie bin Ládina." A v porovnaní s tým je 25 miliónov naozaj bagateľ, konštatuje Slate.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu