Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Unesenú Nataschu Kampusch odmietli odškodniť

Natascha mala v čase únosu len 10 rokov.
Natascha mala v čase únosu len 10 rokov.

VIEDEŇ - Rakúska vláda odmietla zaplatiť odškodné Nataschi Kampuschovej, ktorú jej únosca zadržiaval viac ako osem rokov. S odvolaním sa na právneho zástupcu Kampuschovej o tom dnes informovala agentúra DPA.

Vtedy desaťročnú Viedenčanku Kampuschovú uniesol v roku 1998 na ceste do školy 35-ročný Wolfgang Priklopil. V nedobrovoľnom väzení pod únoscovým domom žila až do roku 2006, keď sa jej podarilo utiecť.

Po vyslobodení vzniesla žiadosť o finančné odškodnenie od štátu. Argumentovala, že keby si polícia plnila svoje povinnosti, nemusela by stráviť osem rokov života v pivnici Priklopilovho domu.

Podľa Kampuschovej policajti ignorovali stopu vedúcu k únoscovi, získanú krátko po únose a počas vyšetrovania údajne urobili viacero chýb. Ministerstvo vnútra sa bránilo tvrdením, že vyšetrovatelia nemali žiaden logický dôvod, aby podozrievali Priklopila.

Kampuschová sa proti zamietnutiu žiadosti o odškodnenie nemieni odvolať, svoje presvedčenie o jej oprávnenosti však nezmenila.

"Natascha Kampuschová berie na vedomie tento ľahostajný, nehumánny postoj ministerstva vnútra," komentoval jej právnik Gerald Ganzger.

Expertný panel vytvorený ministerstvom priznal určité nedostatky vo vyšetrovaní prípadu. Dospel však k záveru, že dobre ukryté väzenie pod Priklopilovým domom by neodhalila ani policajná prehliadka za pomoci služobných psov.

Samotný únosca po úteku dievčaťa spáchal samovraždu a jeho dom v rámci odškodnenia pripadol Kampuschovej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu