Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Biskup mal odlišné názory, Vatikán sa ho zbavil!

William Morris
William Morris

RÍM - Pápež Benedikt XVI. odvolal austrálskeho biskupa Williama Morrisa (67), ktorý sa netajil svojimi názormi, že by cirkev mala zvážiť vysvätenie žien a ženatých mužov za kňazov. Vatikán vo vyhlásení uviedol, že ho pápež "zbavil pastierskej služby". Tentokrát ani nepočkal, kým muž po dohovore sám rezignuje.

Je to radikálny krok v porovnaní so štandardným postupom Vatikánu, ktorý obvykle nehovorí priamo, že zbavil funkcie cirkevného činiteľa. Oveľa častejšie Vatikán požiada vzdorujúcich, aby odstúpili, a potom oznámi, že pápež prijal ich rezignáciu.

Podľa austrálskych médií Morris počas víkendu veriacim oznámil, že odchádza do predčasného dôchodku. "Pápež Benedikt XVI. si myslí, že túto diecézu bude lepšie spravovať nový biskup," uviedol v liste, ktorý prečítali na nedeľnej omši.

Morris v roku 2006 vyhlásil, že cirkev by mala vzhľadom na nedostatok kňazov uvažovať o vysvätení žien a ženatých mužov. Teraz uviedol, že jeho myšlienka bola zle pochopená a že nedostal príležitosť ju upresniť.

Podľa denníka The Australian Morris nikdy rezignáciu neponúkol.

Pápež Benedikt XVI., ktorý v nedeľu blahorečil svojho predchodcu Jána Pavla II., vytrvalo obhajuje vatikánske učenie, že jedine slobodný muž môže byť vysvätený na kňaza rímskokatolíckej cirkvi.

Pred mesiacom Vatikán "zbavil pastierskej služby" konžského biskupa. Podľa afrických médií ho prepustili kvôli problémom v riadení diecézy.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu