Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Násilie na ženách malo nabrať alarmujúcich rozmerov

ilustračné foto
ilustračné foto

ISTANBUL - Nahide Opuzová (39) nie je žiadna filmová hviezda, ani politička, ale telesný strážca ju neopúšťa ani na okamih a sprevádza ju až ku dverám obchodov, kde nakupuje. Manžel sa jej totiž vyhráža smrťou a kým sa úrady v Turecku rozhýbali, stihol zabiť jej matku. Podobných prípadov v krajine narastá a dosiahnuť rovnoprávnosť pohlaví je veľmi ťažké.

Matka dvoch detí je prvou tureckou ženou, ktorá má ochranu telesných strážcov platených štátom. Európsky súd pre ľudské práva totiž v roku 2009 odsúdil Turecko za to, že nedokázalo zabezpečiť bezpečnosť jej a jej matky. Pre matku sa mužove vyhrážky stali osudnými, informovala agentúra AFP.

Ešte ako súd v Štrasburgu začal jej prípad prejednávať, manžel Opuzovú pravidelne bil. Pokúsil sa ju pobodať a zraziť svojím vozidlom. A zatiaľ čo turecké úrady meškali s reakciou, zabil jej matku.

Nahide Opuzová, ktorá pochádza z juhovýchodu krajiny, kde žije prevažne kurdská menšina, žije teraz odlúčená od sveta. "V jej prípade sa nedá hovoriť o normálnom živote. Manžel ju prenasleduje násilím a vyhrážkami od svadby," hovorí jej právnička Meral Danis Bestasová.

Nedávno otriasol Tureckom iný prípad. Ayse Pasaliovú (42) jej manžel tento rok v Ankare dobodal na smrť. Verejnosť ju už poznala: novinári pred niekoľkými rokmi písali o tom, ako predstúpila pred súd s tvárou zmodralou ranami. Arzu Yildirimovú (33) tento rok vo februári jej bývalý partner v Istanbule prevŕtal guľkami. V jej kabelke našli kópiu žaloby za vyhrážky smrťou.

Zástupcovia rôznych združení na ochranu ľudských práv uisťujú, že násilie voči ženám v Turecku, kandidátskej krajine na vstup do Európskej únie, dosiahlo alarmujúcich rozmerov. Obviňujú justíciu a vládne umiernenú islamskú Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Tento rok vo februári a v marci zabili muži podľa internetového servera BIAnet, venujúceho sa ľudským právam, 52 žien. Vlani bolo usmrtených 217 žien a v 27 percentách prípadov boli obete zabité len preto, že sa odvážili požiadať o rozvod. Podľa ministerstva spravodlivosti sa v rokoch 2002-2009 počet zavraždených žien zvýšil štrnásťnásobne.

Ženy sú v Turecku oddávna obeťou násilia a vrážd. Ide najmä o takzvané zločiny zo cti, keď je žena zabitá preto, aby sa zmyla potupu rodiny, ak sa žena previnila neverou, alebo bola znásilnená.

Mnohí však tvrdia, že na vine je AKP a konzervatívne hodnoty, ktoré obhajuje. "V súvislosti s konzervativizmom AKP a islamskými hodnotami sa terčom útokov stávajú sex a ženské telo," vyhlasuje aktivistka boja za ľudské práva Pinar Ilkkaracanová. "Vláda nemá záujem na tom, aby bojovala proti násiliu páchanému na ženách," usudzuje.

Premiér Recep Tayyip Erdogan, ktorý feministky označil za "okrajovú záležitosť", sa vlani dočkal kritiky za svoj výrok, že "muži a ženy si nemôžu byť rovní", že sa môžu iba "vzájomne dopĺňať".

AKP, ktorá je pri moci od roku 2002, odmieta všetky obvinenia a tvrdí, že štatistiky narástli len preto, že sú všetky zločiny starostlivo zaznamenané.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu