Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Usáma bin Ládin je mŕtvy, USA majú jeho telo

Horiaci dom po útoku na bin Ládina Zobraziť galériu (2)
Horiaci dom po útoku na bin Ládina

WASHINGHTON/ISLAMABAD - Vodca teroristickej siete al-Kájda Usáma bin Ládin je mŕtvy. Oznámil to dnes v priamom prenose televíznej stanice CNN americký prezident Barack Obama s tým, že telo najhľadanejšieho teroristu na svete je v rukách amerických úradov.

Informáciu potvrdil aj nemenovaný vysoký predstaviteľ pakistanskej rozviedky, ktorá sa podieľala na pátraní. Podľa CNN Usámu bin Ládina zabilo špeciálne komando amerických síl v uplynulých dňoch pri cielenej operácii v dome v Abbottabáde v pakistanskej metropole Islamabad. Nemenovaný činiteľ amerických protiteroristických síl podľa agentúry AP zdôraznil, že išlo o pozemnú operáciu, nie o útok bezpilotného lietadla. Usáma bin Ládin bol zabitý pri prestrelke. Zranený nebol nikto z Američanov, komando sa tiež úzkostlivo staralo, aby nedošlo k obetiam medzi civilistami. Pred Bielym domom sa zhromaždili stovky ľudí, ktorí s americkými vlajkami oslavujú teroristovu smrť.

Vo svojom prejave prezident Obama označil bin Ládinové dolapenie za víťazstvo spravodlivosti. Pre Obamu a jeho národnú bezpečnosť je to veľký úspech - mnohí Američania už ani nedúfali, že sa teroristu niekedy podarí dolapiť, upozornila agentúra Reuters. Bývalý prezident George W. Bush, ktorý bol v úrade v čase septembrových útokov a usiloval o dolapenie bin Ládina živého alebo mŕtveho, označil úspešnú operáciu za "momentálny úspech". "Boj proti terorizmu pokračuje, ale dnes v noci (ráno SELČ) Amerika vyslala neklamné posolstvo: nezáleží na tom, ako dlho to potrvá, ale spravodlivosť sa naplní," uviedol Bush vo svojom vyhlásení. USA v dôsledku tejto udalosti uviedli do pohotovosti svoje veľvyslanectvo. Varovali Američanov pred možnými odvetnými akciami Al-Kájdy.

Pôvodom Saudský Arab pochádzal z bohatej rodiny. Založil a financoval činnosť Al-Kájdy, v ktorej čele stál. Okrem iného bol mozgom teroristických útokov z 11. septembra 2001 v USA, ktoré si vyžiadali niekoľko tisíc ľudských životov. Na svedomí mal aj rad ďalších atentátov, vrátane útokov na americké veľvyslanectvá v Keni a Tanzánii v roku 1998. Po bin Ládinovi pátrali americké sily od roku 2001, kedy sa mu podarilo uniknúť pri operácii amerických a afganských síl v jaskynnom komplexe Tora Bora na východe Afganistanu. Darilo sa mu naďalej skrývať a nakoniec celý rad faktorov výzvedných síl dospel k presvedčeniu, že sa skrýva v Pakistane.

Bin Ládin sa čas od času objavil na videozáznamoch s rôznymi vyhláseniami, v ktorých predovšetkým obhajoval extrémistické islamistické postoje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu