Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kópiu Katinej svadobnej róby ušili v Londýne za päť hodín

Replika Katinej svadobnej róby
Replika Katinej svadobnej róby

LONDÝN - Neubehlo ani päť hodín od chvíle, keď sa Catherine Middletonová vydala na cestu k Westminsterskému opátstvu, kde si v piatok vzala britského princa Williama, keď rodinné krajčírstvo v Londýne začalo zašívať posledné stehy na kópiu jej svadobných šiat.

Róba zo salónu zosnulého britského návrhára Alexandra McQueena bola jedným z vrcholov kráľovskej svadby. Podľa agentúry AFP sa dá čakať, že svadobné šaty novopečenej vojvodkyne z Cambridge budú napodobňovať nevesty na celom svete.

"Akonáhle sa objavila v aute, začali sme zisťovať, o akú ide čipku a pokúsili sa nájsť čo najvernejšiu kópiu," povedal podľa AFP Raul Echeverría, majiteľ krajčírstva Alterations Boutique v Marylebone v srdci Londýna.

Keď Kate po niekoľkých minútach vystúpila z auta pred katedrálou a šaty sa tak ukázali v celej nádhere, v krajčírstve nastala naháňačka.

"Pozerali sme sa na prenos v televízii a hneď sme zistili, akú látku potrebujeme, išli sme za dodávateľmi a pokúsili sa trafiť do materiálu," povedal. Krajčír potom objednali desať metrov látky na podšívku, desať metrov tylu na závoj, desať metrov ďalšej sieťovitej látky, 15 metrov saténu a štyri metre čipky. Všetko vyšlo asi na tisíc libier (1 120 eur). "Návrhári medzitým pracovali na strihu šiat, a potom sme to všetko pospájali. Projekt nám trvalo dokončiť asi päť hodín," povedal.

Šaty si objednal denník The Times a dostane ich víťaz čitateľskej súťaže. Echeverría, ktorého matka butik pred 30 rokmi založila, hovorí, že zákazka nebola o peniazoch, ale o schopnostiach a šancu ukázať, že všetko je možné urobiť. O zhotovenie ďalšej kópie svadobných šiat už ho požiadali ďalšie zákazníčky.

"Pochopiteľne to budem musieť dať najprv svojmu právnikovi, aby som sa uistil, že neporušujem žiadne autorské práva," povedal v tejto súvislosti. S šitím replík Katiných šiat však podľa AFP zrejme nezostane osamotený. Napodobeniny svadobnej róby by mohli v obchodoch objaviť už budúci týždeň.

Keď si princezná Diana, Williamova matka, v roku 1981 brala princa Charlesa, kópie svadobných šiat sa v obchodoch objavili za niekoľko hodín. Manželstvo síce skrachovalo, Elisabeth Emanuelovú, ktorá jej svadobné róbu s nadýchanými rukávmi a 7,6 metra dlhou vlečkou navrhovala, ale o zhotovení repliky šiat žiadajú nevesty dodnes.

V Marylebone na úbore naraz pracovali traja ľudia. Kvôli nedostatku času sa im nepodarilo zachytiť úplne verne čipku, ktorá zdobila živôtik. Na originálnych šatách boli použité stovky kvetov a ručne strihaná anglická a francúzska čipka. Materiál, ktorý použil Echeverriov tím, bol pripravený vopred. Túto časť odevu sa chce krajčír pokúsiť vernejšie zachytiť v najbližších dňoch - pokiaľ to však právnici dovolia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu