Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

WikiLeaks: Najmenej každého piateho väzňa na Guantáname zatkli náhodou

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Najmenej každého piateho väzňa na Guantáname zatkli náhodou a s malými dôkazmi o tom, že by bol nepriateľským bojovníkom.

Informovala dnes o tom španielska tlač s odvolaním sa na webový portál WikiLeaks.

Španielsky denník El País citoval dokumenty, ktoré na WikiLeaks unikli z tajných spisov americkej armády. Týkali sa 759 zo 779 väzňov, ktorých zadržiavali na Guantáname, kde približne 170 väzňov ešte zostalo.

V armádnych spisoch sa uvádzalo, že 83 zadržiavaných osôb nepredstavovalo žiadne bezpečnostné riziko pre Spojené štáty. V prípade 77 mužov to bolo nepravdepodobné. Najmenej 20 percent väzňov zadržali bez zjavného odôvodnenia.

Boli uvedené prípady 89-ročného senilného muža, ktorý išiel k Talibanu hľadať svojho syna, obchodníka cestujúceho bez dokladov či stopára idúceho kúpiť lieky.

Niektoré osoby sa dostali do väzenia, pretože ich príbuzní mali väzby na islamských fundamentalistov alebo žili v dedine, ktorá bola terčom útokov Talibanu. Iní zase použili pri cestovaní trasy, po ktorých sa zvykli pohybovať podozriví teroristi.

Dokonca ani americké úrady nedokázali vysvetliť dôvody uväznenia niektorých zadržiavaných, a predsa tieto osoby mohli byť vo väzení až deväť rokov.

Hlavný dôvod väznenia ľudí na Guantáname bol podľa El Paísu ten, že od nich vyšetrovatelia chceli získať informácie. Avšak iba 22 percent z väzňov malo pre americké spravodajské služby vysokú informačnú hodnotu.

Ďalšie krajiny, medzi nimi Rusko, Saudská Arábia, Čína, Tadžikistan, Jemen, Jordánsko, Kuvajt, Alžírsko a Tunisko, údajne poslali spravodajských dôstojníkov, aby väzňov vypočúvali, tvrdia americké denníky New York Times a Washington Post.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu