Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rodičia priväzovali deti k televízii, chceli mať pokoj

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

VIEDEŇ - Rakúsky úrad starostlivosti o deti odobral nezamestnaným rodičom vo Viedni štyri malé deti, pretože ich mesiace priväzovali na niekoľko hodín denne pred televíziu, aby od nich "mali pokoj".

Deti vo veku od desať mesiacov do štyroch a pol roka trpeli ťažkými vývojovými poruchami a citovou depriváciou. Na rodičov podal úrad udanie za zanedbanie starostlivosti. Informovala o tom agentúra APA.

Rodičia svoje deti - dve dievčatká a dvoch chlapcov - čiastočne zväzovali, aby im obmedzili pohyb, a potom ich pripevňovali do kočíkov, ktoré rozostavili naproti televízii. Podľa odborníkov im tak spôsobili natoľko silné poruchy vývoja, že ich deti možno do dospelosti nedokážu prekonať. Starší zo súrodencov vraj vykazujú poruchy napríklad aj vo vývoji reči. Nemožno vylúčiť, že v nich pretrvá nevypočítateľné správanie vo vzťahoch k iným ľuďom a napríklad v prípade frustrácie zareagujú neadekvátne, uviedol psychológ Christian Popowo.

Prípad sa prevalil v januári, kedy úrad zasiahol. Tip dostal od sociálnych pracovníčok z pôrodnice, ktorým matka po poslednom pôrode pripadala úplne psychicky vyčerpaná a bez záujmu o dieťa. Pracovníčka úradu potom navštívila rodinu a zistila hrôzostrašné skutočnosti. Až teraz však prípad zverejnil bulvárny denník Krone Zeitung.

V súčasnosti sú deti umiestnené v náhradnej rodine, úplne im ale v kontakte s biologickými rodičmi zabraňované nie je. Podľa úradu je ale málo pravdepodobné, že by sa v dohľadnej dobe k rodičom vrátili.

"Šance na návrat sú malé. Rodičia zatiaľ ani nepochopili, že by niečo robili zle," cituje APA hovorca úradu.

Len vo Viedni vyšetruje úrad starostlivosti o deti ročne 5000 prípadov zanedbania výchovy. Ide o prípady, keď rodičia nedokážu alebo nechcú plniť svoje povinnosti. "Niektorí z nich sú presvedčení, že úplne stačí, keď deťom dajú niečo na jedenie," uviedla hovorkyňa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu