Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Castro končí v čele komunistickej strany, po 45 rokoch

Fidel Castro
Fidel Castro

HAVANA - Dlhoročný kubánsky líder Fidel Castro v utorok potvrdil, že opúšťa vedenie tamojšej komunistickej strany, v ktorej zastával najvyššiu funkciu prvého tajomníka jej Ústredného výboru. Ako uvádza vo svojom článku, ktorý zverejnil internetový portál Cubadebate.cu, svoje miesto neoficiálne prenechal mladšiemu bratovi Raúlovi ešte v roku 2006, keď mu pre náhle zhoršenie zdravotného stavu odovzdal prezidentské právomoci.

"Raúl vedel, že by som dnes neprijal žiadnu formálnu úlohu v strane," napísal Castro v článku, kde vysvetľuje, prečo jeho meno nefiguruje na zozname nových členov Ústredného výboru Komunistickej strany Kuby, ktorých v pondelok zvolili delegáti zjazdu v Havane. Mladší brat bol podľa 84-ročného Fidela "vždy tým, koho som označoval za prvého tajomníka a najvyššieho veliteľa". Oficiálny nástup Raúla Castra do funkcie prvého tajomníka Ústredného výboru by mali oznámiť ešte v utorok. Fidel Castro stál na čele komunistickej strany od októbra 1965, jeho brat však podľa vlastných slov počas zjazdu presadzoval obmedzenie pôsobenia najvyšších predstaviteľov na najviac 10-ročné funkčné obdobie.

Približne 1000 delegátov zjazdu v pondelok odsúhlasilo desiatky reformných návrhov, ktoré majú zachrániť kubánske centrálne plánované hospodárstvo pred kolapsom. Mnohé z opatrení však komunistické vedenie zaviedlo už v uplynulých mesiacoch a ich následné schvaľovanie bolo preto len formalitou.

Pravidelné zjazdy Komunistickej strany Kuby slúžia na ohlasovanie významných politických zmien, pričom by sa mali konať každých päť rokov. Posledné stretnutie sa uskutočnilo koncom roka 1997, ďalšie však opakovane odložili. Raúl Castro ešte koncom minulého roka vyhlásil, že šiesty zjazd prinesie "zásadné rozhodnutia týkajúce sa aktualizácie ekonomického a sociálneho modelu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu