Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Francúzsko zablokovalo talianske vlaky s imigrantmi

Obyvatelia opúšťajú Tunisko kvôli nepokojom.
Obyvatelia opúšťajú Tunisko kvôli nepokojom. (Zdroj: SITA)

RÍM/ PARÍŽ - Francúzsko dnes zablokovala na svojich hraniciach taliansky vlak s tuniskými imigrantmi, čím vyhrotila spory vnútri Európskej únie o utečencov z arabských krajín zmietaných nepokojmi, o ktoré nikto nemá záujem.

Paríž v obave z mimoriadneho prílivu utečencov obnovil kontroly na hraniciach, prvýkrát od zavedenia schengenského priestoru - voľného pohybu bez hraničných kontrol. Nemecko dalo najavo, že sa k tomu chystá tiež, napísala agentúra AP. Taliansko proti francúzskemu zákroku protestovalo.

Hovorca talianskej štátnej železničnej spoločnosti AP oznámil, že francúzska polícia nedovolila, aby vlak s tuniskými migrantmi a politickými aktivistami prešiel z talianskej hraničnej stanice Ventimiglia do Mentonu na druhej strane hraníc. Ďalšie spoje z talianskych staníc s francúzskou destináciou radšej už dnes ani nevyšli.

Taliansko poskytlo povolenie na prechodný pobyt zhruba 26 tisíc Tunisanom, ktorí utiekli z vlasti v minulých mesiacoch. Mnohí z nich majú príbuzných a priateľov vo Francúzsku a podľa talianskej vlády jej povolenia by mali Tunisanom umožniť voľne cestovať bez víz v schengenskom priestore.

Podľa talianskeho ministra vnútra Roberta Maroniho aj Európska komisia uznala, že Taliansko sa riadi schengenskými pravidlami.

Prezident EÚ Herman Van Rompuy dnes vyzval členské krajiny únie, aby "migračnú hrozbu nepreháňali". Zároveň vyhlásil, že ani Taliansko, ale ani Francúzsko zatiaľ nepodnikli nič nelegálneho. Hrozí vraj ale porušenie ducha schengenskej zmluvy. Van Rompuy tiež vyzval na čo najrýchlejšie rokovanie o imigračnej problematike na summite EÚ v Bruseli 24. júna, "alebo aj skôr".

Taliansky minister zahraničia Franco Frattini dnes poslal Parížu ostrú protestnú nótu potom, čo dnes boli zrušené ďalšie vlakové spoje do Francúzska. Rím vraj "požaduje jasné vysvetlenie opatrení, ktoré sa javia ako nelegitímne a v jasnom rozpore s európskymi princípmi".

Rumunský prezident Traian Basescu dnes vyhlásil, že jeho krajina je pripravená prijať 200 tuniských utečencov ako odpoveď na taliansku výzvu k solidarite krajín EÚ ohľadne prevzatia aspoň čiastočného migračného bremena. Rumunsko, kam v predchádzajúcich rokoch hojne vracalo migrantov z prevažne rómskej menšiny Francúzsko, má podľa Baseska kapacitu prijať 430 žiadateľov o azyl.

Francúzsko chce ale voľné cestovanie umožniť len tým osobám, ktoré preukážu, že sú finančne dostatočne sebestačné. Hovorca francúzskeho ministerstva vnútra povedal agentúre ANSA, že rozhodnutie o nevpustení talianskeho vlaku na francúzske územie "je dočasným opatrením prijatým z bezpečnostných dôvodov kvôli demonštrácii vo francúzskom pohraničnom nádraží".

Nepokoje v severoafrických krajinách z posledných mesiacov vyvolali novú mohutnú utečeneckú vlnu, ktorá naplno udrela na najbližšie položené Taliansko. To vyvoláva tradične starosti u bohatších krajín EÚ s veľkou arabskou menšinou, kam majú utečenci následne tendenciu sa sťahovať. Okrem Francúzska a Nemecka sú ďalším cieľom napríklad krajiny Beneluxu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu