Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

USA prehodnotia program študentských pracovných víz

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JACKSON - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová nariadila "rozsiahlu a dôkladnú" revíziu programu študentských pracovných a cestovných víz. Ako dnes napísala agentúra Associated Press, stalo sa tak po sérií odhalení, že ho americké firmy zneužívali ako zdroj lacnej práce a zločinecké kruhy jeho prostredníctvom dodávali ženy pre sexuálny priemysel.

Americké federálne úrady minulý týždeň zverejnili obvinenia, podľa ktorých mafia prostredníctvom programu dodávala ženy z východnej Európy do striptízových klubov v New Yorku.

Program "J-1 Visa for Summer Work/ Travel" funguje od roku 1963 s cieľom umožniť vysokoškolským študentom zo zahraničia, aby počas letných prázdnin študovali, žili alebo cestovali po USA. Program sa postupne rozrástol a v súčasnosti jeho prostredníctvom pricestuje do Spojených štátov vyše 100.000 mladých ľudí ročne.

Podľa kritikov je však J-1 stále viac o peniazoch ako o skutočnej kultúrnej výmene. Associated Press ešte vlani odhalila rozsiahle zneužívanie programu, na čo americké ministerstvo zahraničných vecí sprísnilo jeho podmienky.

Pri jednom z najhorších prípadov mladá žena pricestovala do USA v rámci J-1 s prísľubom práce čašníčky vo Virgínii. Namiesto toho ju prinútili pracovať ako striptérku v Detroite, pričom sa stala obeťou bitky a znásilnenia.            

Častejšie však dochádza k tomu, že zahraniční študenti dostávajú nevyhovujúce bývanie, nedostatočný pracovný úväzok a veľmi nízku mzdu.

Clintonovou iniciovaná previerka má posilniť zdravotnú a sociálnu ochranu účastníkov programu, ako aj zdôrazniť jeho pôvodný kultúrny zámer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu