Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šikanovanú dcérku (7) poslala matka na plastiku!

Samanthu šikanovali pre odstávajúce uši Zobraziť galériu (2)
Samanthu šikanovali pre odstávajúce uši

LONDÝN/BRATISLAVA - Nikto z nás nechce trpieť pre svoj výzor! V Amerike narastá počet detí, ktoré šikanovanie zo strany rovesníkov aj dospelých vedie pod skalpel. Niektorí pacienti majú iba sedem rokom a už podstúpia dva a pol hodinovú operáciu, tak ako malá Samantha Shawová.

Samantha podstúpila tento mesiac otoplastiku v New Yorku po tom, čo ju trýznili spolužiaci a dokonca ju zastavovali na ulici a pýtali sa jej na uši. Po anestetiku prišlo dievčatku zle, ale teraz sa už teší, ako si môže vypnúť vlasy hore a nosiť náušnice.

"Deti v škole sa jej vždy pýtali na uši, a dospelí sú niekedy ešte horsí. Jedna pani k nej pristúpila a dala jej otázku: 'Ó panebože, čo sa ti stalo s ušami?' Ona je veľmi citlivá, takže sa jej to dotklo. Nechcem, aby ju šikanovali a trápili," uviedla pre médiá jej matka Cami Roselles.  

Keďže si nemohla dovoliť zaplatiť operáciu, ktorá stojí až 10-tisíc dolárov, obrátila sa na nadáciu Little Baby Face, kde chirurgovia operujú zadarmo deti s deformitami tváre. Samantha po odstránení bandáží hovorí, že jej uši konečne vyzerajú dobre, ale ešte pár mesiacov bude musieť nosiť čelenku.

Odborníci tvrdia, že šikanovanie môže spôsobiť problémy, ako je depresia a nakoniec obete trpia aj problémami so vzdelávaním. Éra Facebooku a Twitteru pritom prípady šikany iba podporila a rozmnožila.

Okrem rázštepu pery alebo podnebia je najčastejšiou kozmetickou operáciou vykonávanou na deťoch práve otoplastika. Odborníci si však myslia, že to nie je odpoveď na šikanovanie. "Zmena vzhľadu nie je riešením. Je našou povinnosťou na národnej úrovni, nie zodpovednosťou rodičov obetí, aby prišlo k zmene," hovorí Cheryl Rodeová, riaditeľka centra pre deti v San Diegu.

V minulom roku išlo pod nôž 78 841 tínedžerov v USA, od roku 2009 prišlo k nárastu o tri percentá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu