Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Technici v elektrárni Fukušima odčerpávajú rádioaktívnu vodu

Rádioaktívnu vodu odčerpávajú obrovskou pumpou
Rádioaktívnu vodu odčerpávajú obrovskou pumpou

TOKIO - Technici v poškodenej japonskej jadrovej elektrárni Fukušima 1 dnes pokračujú v odčerpávaní vysoko zamorenej vody v reaktore číslo dva. Spoločnosť Tepco, ktorej poničené zariadenie patrí, odhaduje množstvo vody na 20 tisíc ton.

Fukušimou a susedné oblasti dnes postihlo ďalšie silné zemetrasenie o sile 5,8 stupňa Richterovej stupnice, úrady ale podľa agentúry DPA nevydali žiadne varovanie pred prívalovou vlnou cunami.
    
S pomocou prídavných púmp pracovníci elektrárne odvádzajú vodu, ktorá sa nahromadila v šachte reaktora. Rádioaktívna voda pochádza priamo z reaktora, odkiaľ presiakla do suterénu a podzemných tunelov.
    
Dnešné zemetrasenie sa tak svojou intenzitou zaradilo do desiatok podobných, ktoré oblasť od ničivej katastrofy pred mesiacom postihli. Otrasy boli cítiť aj v Tokiu. Úrady doteraz nemajú správy o prípadných zranených alebo škodách.
    
Letisko v meste Sendai, ktoré patrilo k najhoršie postihnutým mestám, dnes opäť čiastočne spustilo prevádzku. Ráno miestneho času na dráhe po mesiaci znovu pristálo lietadlo, išlo o spoj z Tokia. Sprevádzkovanie letiska znamená pre záchranárov a pomoc otvorenie dôležitej brány do postihnutého regiónu.
    
Po masívnom zemetrasení z 11. marca, ktoré dosiahlo deväť stupňov, zaznamenali seizmologické stanice stovky následných otrasov. V zoznamoch mŕtvych je 13 228 osôb, medzi nezvestnými 14 529. Ubytovaných v provizórnych podmienkach je naďalej okolo 141 500 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu