Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Japonci držali minútu ticha, od zemetrasenia uplynul mesiac

Japonci držia minútu ticha za obete zemetrasenia a cunami Zobraziť galériu (2)
Japonci držia minútu ticha za obete zemetrasenia a cunami

TOKIO - Severovýchod Japonska si dnes minútou ticha pripomenul obete mohutného zemetrasenia o sile 9,0 stupňa Richterovej stupnice a následné prívalové vlny cunami, ktoré presne pred mesiacom zasiahli túto časť krajiny.

Táto katastrofa, najhoršia akú súostrovie zažilo od druhej svetovej vojny, si podľa dočasnej bilancie japonskej polície vyžiadala 27 000 mŕtvych a nezvestných. Presne o 14:46 miestneho času (7:46 SELČ), keď krajinu 11. marca zasiahol prvý otras, zazneli sirény a obyvateľstvo si minútou ticha pripomenulo zomrelých.

Japonská vláda dnes vyhlásila, že sa značne znížilo riziko väčšieho rádioaktívneho úniku z jadrovej elektrárne Fukušima poškodené prívalovou vlnou. Prvýkrát od 11. marca prejavila vláda mierny optimizmus a dospela k záveru, že najhoršiemu sa podarilo zabrániť.

"Nebezpečenstvo, že sa situácia v jadrovej elektrárni zhorší a dôjde k novému, väčšiemu úniku rádioaktivity, sa značne znížilo," vyhlásil vládny hovorca Juki Edan. Dodal, že je zrejmé, že elektráreň nie je v takom stave, aby mohla normálne fungovať. Japonsko už oznámilo, že Fukušima 1, ktorej prvý zo šesť reaktorov spustili začiatkom 70. rokov, nebude znova spustená.

Japonsko tiež plánuje rozšírenie dvadsaťkilometrovej evakuačnej zóny okolo poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima, pretože stupeň rádioaktívneho zamorenia v jej okolí je stále vysoký. Obyvatelia budú mať na evakuáciu týždeň. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu