Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Greenpeace vnikol do záhrady úradu vlády

Pri budove úradu vlády postavili cintorín.
Pri budove úradu vlády postavili cintorín.

PRAHA - Aktivisti Greenpeace dnes dopoludnia preliezli plot a vnikli do sídla českej vlády, kde práve zasadal kabinet. Protestovali tak proti možnému prelomeniu ťažobných limitov uhlia v severných Čechách. Na záhrade sídla vlády vztýčili niekoľko desiatok krížov. Tie mali symbolizovať obce, v minulosti kvôli ťažbe odsúdené k zániku.

Po minuloročnom incidente, kedy aktivisti vyliezli z podobného dôvodu na strechu Strakovej akadémie, vláda posilnila ostrahu objektu.

Dnešná akcia trvala zhruba 15 minút, stráž aktivistov nabádala, aby cez ploty neliezli. Tí ale neposlúchli a na záhradu sa dostali s desiatkami drevených krížov, transparentom s nápisom "Nečas, nepochovávaj Litvínov zaživa" a bustou premiéra Petra Nečasa.

Cez sedemdesiat krížov predstavovalo už zaniknuté obce severných Čiech. "Veľký čierny kríž za obce Horní Jiřetín, Černice a Litvínov ostal zatiaľ ležať na tráve, ale hrobár, ktorý sa nápadne podobal na Petra Nečasa, pri ňom netrpezlivo postával s lopatou v ruke," uvádzalo sa v scenári akcie.

Po štvrťhodine sa väčšina aktivistov vrátila, štyria aktivisti na záhrade zostali sedieť na lavičkách, k žiadnemu konfliktu s ochrankou však nedošlo. Hovorca vlády Jan Osuch uviedol, že aktivistov bolo deväť. Po zhruba polhodine ich od úradu odviezli policajné autá na podanie vysvetlenia.

"Akcia sa vydarila, vláda odkaz dostala, trávnik, na ktorý sme kríže dali, je vidieť z miesta zasadnutia," vyhlásil aktivista Jan Rovenský, ktorého neskôr na novinársky preukaz pustili aj na tlačovú konferenciu po rokovaní kabinetu. V posledných týždňoch pravidelne chodí na tlačové konferencie a pýta sa na vývoj okolo štátnej energetickej politiky.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu