Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Demonštrácie v Budapešti sprevádzajú násilnosti - 150 zranených

Protesty v Budapešti sprevádzajú násilnosti. Zobraziť galériu (8)
Protesty v Budapešti sprevádzajú násilnosti.

BUDAPEŠŤ - Demonštrácie v Budapešti za odstúpenie premiéra Ferenca Gyurcsánya sprevádzajú násilnosti. Agentúra Reuters oznámila, že protivládni demonštranti podpálili budovu štátnej televízie. "Autá pred budovou aj budova horia," uviedla agentúra. Demonštrácie si zatiaľ vyžiadali 150 zranených. Pôvodne kľudná desaťtisícová demonštrácia proti premiérovi sa v noci na dnes zvrtla v najhoršiu násilnosť od pádu komunizmu.

Ešte predtým polícia použila slzný plyn a vodné delá, aby zabránila davu niekoľko tisíc ľudí vtrhnúť do budovy televízie. Tá sa nachádza neďaleko sídla maďarského parlamentu, pred ktorým od nedele tisíce prívržencov pravicovej opozície požadujú odstúpenie socialistického premiéra. Gyurcsány čelí výzvam k demisii od zverejnenia nahrávky svojho prejavu, v ktorom sa priznal ku klamstvám o skutočnom stave ekonomiky Maďarska pred aprílovými voľbami, ktoré vyhrali socialisti. Gyurcsány pravosť nahrávky potvrdil.

Gyurcsány sa v nedeľu v televízii ATV pokúšal svoje výroky vysvetliť, keď povedal, že o klamstvách hovoril v súvislosti s politikmi, ktorí sa snažia presviedčať Maďarov, že môžu žiť v pohodlí, bez toho, aby za to museli platiť.


Stodva policajtov utrpelo zranenia pri nočných nepokojoch v Budapešti
Stodva príslušníkov bezpečnostných síl utrpelo v noci nadnes zranenia pri demonštrácii pred budovou maďarskej štátnej televízie. Stav jedného z ťažko zranených policajtov, ktorý sa musel podrobiť operácii lebky, je naďalej veľmi vážny. V raňajšom programe štátnej televízie to oznámil zástupca šéfa bezpečnostných síl Maďarska Árpád Szabadfi.

V skorých ranných hodinách ponúkol Ferencovi Gyurcsányovi svoju rezignáciu minister spravodlivosti a vnútra József Petrétei, ale maďarský premiér jeho demisiu neprijal. Minister ráno v štátnej televízii vyhlásil, že polícia nerátala a ani nemohla rátať s tým, že sa demonštrácia zvrhne do prejavov násilia. V súvislosti s nočným obsadením štátnej televízie hovoril Petrétei o "sérii kriminálnych akcií", ktoré podľa jeho slov už nemali nič spoločného s politickou demonštráciou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu